Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Грип

От печата: Очакват по-мощна епидемия от грип

health.bg 2013-10-10
Грип : От печата: Очакват по-мощна епидемия от грип - проф. Тодор Кантарджиев, грип, вирус, д-р Станимир Хасърджиев, НПО, проф. Мира Кожухарова, кашлица, хрема
Три щама ще разболяват българите тази зима

Тази зима може да се очаква по-голяма грипна епидемия, прогнозира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от в. "24 часа".
Причината е, че предишните 2-3 години заболелите от грип били по-малко. „Това значи, че колективният имунитет на българската нация спрямо грипа е намалял и като тръгне епидемията, разпространението може да е по-голямо”, обясни проф. Кантарджиев.

Вчера центърът и Националната пациентска организация (НПО) дадоха началото на профилактичната кампания. Най-сигурната защита са ваксините, а за имунизация и изграждане на имунитет имаме около два месеца, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО.

Всички трябва да се ваксинират особено хората с хронични болести на сърдечносъдовата и дихателната система, включително с астма, диабет и увреден имунитет, препоръча проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Ваксината не означава, че човек няма да боледува от хрема, а че няма да умре от грип, уточни тя.

На опаковката на ваксината трябва да пише, че е за сезон 2013/2014 г. Всички ваксини съдържат трите грипни щама, които се очаква да разболяват тази зима. Пандемичният е А/Калифорния, познат от 2009 г., другите с очаквано по-слабо разпространение са A/H3N2Teкcac и В/Масачузетс.

Ваксините се продават в аптеките без рецепта и струват от 10 до 13 лв. Най-често ги поставят личните лекари. Ваксинират се само напълно здрави хора, без кихане, кашлица или хрема.

Пълна информация за грипа, ваксините и работното време на кабинетите ще дават на телефона на пациентската организация 0700 10 515 на цената на градски разговор.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg