Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хранене и диети

Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните, твърдят учени

health.bg 2013-10-14
Хранене и  диети  : Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните, твърдят учени - плодове, зеленчуци, витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин, бета-каротин
В тях има повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротин

Замразените плодове и зеленчуци съдържат повече витамини и антиоксиданти от пресните, твърдят учени.

Две независими изследвания показват, че замразените плодове и зеленчуци са с повече полезни съставки от пресните, като се започне от морковите и броколито и се стигне до боровинките. Те съдържат повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротин. Тези антиоксиданти предотвратяват появата на рак и са много полезни за мозъка, кожата, очите и работата на тялото.

Продаваните в супермаркетите плодове и зеленчуци изглеждат много свежи. Често обаче те са съхранявани дълго преди да стигнат до рафтовете. С времето хранителните им качества се губят, намаляват витамините.
Замразените плодове и зеленчуци се охлаждат бързо след прибирането им. Това запазва повече витамини и антиоксиданти в тях. Ефектът е най-силен при меките плодове.

Двата екипа - единият от хранителния институт Ледърхед, а другият от университета на Лестър са направили 40 теста, с които са измерили хранителното съдържание на продукти, стояли в хладилник три дена и техния замразен еквивалент, посочва БТА.

Резултатите показват, че най-полезна е прясно набраната селскостопанска продукция. При липса на достъп до такава обаче, замразените плодове и зеленчуци обикновено превъзхождат по качества престоялите няколко дни в складовете.
Замразеното броколи например съдържа повече витамин С, лутеин и четири пъти повече бета-каротин. Прясното обаче е с повече полифеноли, а именно те предотвратяват рак.

В замразените моркови има три пъти повече лутеин и двойно повече бета-каротин. Те са по-богати и на витамин С и полифеноли. Замразеният спанак обаче отстъпва на пресния.
Замразените боровинки и зеленият фасул са с повече витамин С и полифеноли от пресните. Малините и грахът са с почти еднакви показатели пресни и замразени. Същото се отнася и за карфиола.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg