Здравето от А до Я - Хранене и диети
Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните, твърдят учениhealth.bg 2013-10-14
В тях има повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротинЗамразените плодове и зеленчуци съдържат повече витамини и антиоксиданти от пресните, твърдят учени. Две независими изследвания показват, че замразените плодове и зеленчуци са с повече полезни съставки от пресните, като се започне от морковите и броколито и се стигне до боровинките. Те съдържат повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротин. Тези антиоксиданти предотвратяват появата на рак и са много полезни за мозъка, кожата, очите и работата на тялото. Продаваните в супермаркетите плодове и зеленчуци изглеждат много свежи. Често обаче те са съхранявани дълго преди да стигнат до рафтовете. С времето хранителните им качества се губят, намаляват витамините. Двата екипа - единият от хранителния институт Ледърхед, а другият от университета на Лестър са направили 40 теста, с които са измерили хранителното съдържание на продукти, стояли в хладилник три дена и техния замразен еквивалент, посочва БТА. Резултатите показват, че най-полезна е прясно набраната селскостопанска продукция. При липса на достъп до такава обаче, замразените плодове и зеленчуци обикновено превъзхождат по качества престоялите няколко дни в складовете. В замразените моркови има три пъти повече лутеин и двойно повече бета-каротин. Те са по-богати и на витамин С и полифеноли. Замразеният спанак обаче отстъпва на пресния. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |