Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Остеопороза

Около 426 000 жени са с остеопороза у нас, едва 4% от тях се лекуват

health.bg 2013-10-16
Остеопороза : Около 426 000 жени са с остеопороза у нас, едва 4% от тях се лекуват - кости, остеопороза, проф. Златомир Коларов, счупвания, фрактури, здравна каса
През 2020 г. остеопорозата ще стане втората социалнозначима болест в света

На всеки 3 секунди се регистрира по една остеопорозна фрактура в света. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка, тъй като 20% от пациентите умират до шестия месец поради обездвижване и като последващ проблем – развитие на пневмония. Голяма част от пациентите остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи.

Това обяви проф. Златомир Коларов, председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза (БМДОО), по повод Световния ден на остеопорозата - 20 октомври.

Остеопорозата е заболяване, което се характеризира с намаляване на масата на костното вещество и влошаване на костната тъкан. Тя е известна още като „тихата болест“, тъй като загубата на костна маса най-често е безсимптомна. Първи симптом обикновено е фрактурата – предимно на прешлените, бедрената шийка и китката. Данните сочат, че 55% от хората над 50 години са изложени на повишен риск от фрактура поради намалена костна маса.

Остеопорозата е най-честото костно заболяване, за което се предполага, че през 2020 г. ще стане втората социалнозначима болест в света. Данните сочат, че приблизително една от всеки три жени на възраст над 50 години е с остеопороза. В България има около 426 000 жени, които страдат от заболяването, а едва около 15 000 (по-малко от 4%) от тях се лекуват. Този факт поставя страната ни на последно място в Европа по лечение на остеопорозата.

България е на последно място в Централна и Източна Европа и по отношение на нивото на реимбурсация на лечението на това заболяване, тъй като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поема едва 25% от необходимите средства. „Ограниченият достъп до медицински грижи е основната причина за ниското ниво на лечение в България”, каза проф. Коларов.

Същевременно разходите за лечение на усложненията от остеопорозата в България всяка година са десетки милиони. По данни на НЗОК за 2008 г. 25 млн. лв. са платени за лечение на фрактури в болничната помощ по клинични пътеки, 4,3 млн. лв. са били разходвани за изкуствени стави, а едва 1,1 млн. лева са били отделени за реимбурсация на лечението на заболяването, което би профилактирало тежките усложнения.

Данните сочат, че минималните директни годишни разходи за остеопорозата в у нас през 2008 г. са близо 42 млн. лв., от които 75% са публични средства, а 25% са частни – за доплащане на лечението, дензитометрии и др. „Индиректните разходи – пропуснати ползи, социални помощи, инвалидност, осигуровки, възнаграждения по болест и т.н.,  са многократно по-големи. Влошеното качество на живот, мъките, болките и страданията са неоценими“, заяви д-р Пламен Попиванов – секретар на Българското научно дружество по клинична дензитометрия.

„Остеопорозата има финансови, физически и психологически последици, които значително засягат личността, семейството и обществото”, каза д-р Родина Несторова – секретар на БМДОО. Според статистиката рискът от остеопорозна фрактура е по-голям от риска от развитие на инфаркт, инсулт и рак на гърдата, взети заедно.

Проф. д-р Михаил Боянов, председател на Българското научно дружество по клинична дензитометрия, представи рисковите фактори за възникване на остеопорозата:

• Наследствена обремененост (при наличие на счупвания при майката след 40-годишна възраст) – 20.6%;
• Фрактури (общо) – 23.3%;
• Смаляване на ръст с повече от 3 cм спрямо младостта – 33.1%;
• Тютюнопушене – 11.9%;
• Липса на физическа активност – 76.3%.

За намаляване на риска от остеопороза и фрактура вследствие на развитието й се препоръчват 30-40 минути физическа активност на ден, здравословна диета, отказване от вредни навици като тютюнопушене и алкохол, идентифициране на индивидуалните рискове и консултация с лекар за определяне на фрактурен риск и евентуално лечение.

По повод Световния ден за борба с остеопорозата Национална пациентска организация планира да реализира на 22 октомври (вторник) от 10:00 до 16:00 часа скринингова акция сред служителите на Столичната община, в рамките на която ще бъде правено измерване на костната плътност. Това съобщи д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация (НПО).

Д-р Хасърджиев допълни, че като последваща инициатива от началото на Нова година ще стартира факултет „Остеопороза” в рамките на програмата „Университет за пациенти” на НПО.

Програмата ще се състои в провеждането на индивидуални обучителни беседи от 30 специалисти (ревматолози и ендокринолози) в доболничната помощ. Целта е да се разработи цялостна програма за обучение и помощ на пациентите с остеопороза, основни акценти от която ще бъде да се обясни значението на стриктното придържане към назначената от специалист терапия от гледна точка на пълноценното и ефективно контролиране на заболяването.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg