Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хранене и диети

Горските плодове лекуват и подмладяват

Мария Петрова 21-10-2013
Хранене и  диети  : Горските плодове лекуват и подмладяват - горски плодове, омега-3, флавоноиди, имунитет, диабет, болки в ставите, антиоксиданти
Природните хапчета са пълни с антиоксиданти

Дребните горски плодове засищат, лекуват и подмладяват. Кухнята на гората помага на тялото и душата, а и е абсолютно безплатна.

Малката боровинка е голям плод, тъй като е пребогата на витамини А, В1, В2, С, калий, натрий, калций, магнезий, цинк, магнезий, фосфор, желязо, минерали, дъбилни вещества, флавоноиди, омега-3 и омега-6 киселини. Боровинката е първенец сред плодовете по съдържание на антиоксиданти.

Червената боровинка пази от вируси, засилва имунитета, забавя стареенето, пази сърцето, понижава захарта, прочиства стомаха. Дори и кариесите бягат от зъбите при редовно похапване на дребните плодчета. Най-полезна е сурова или като прясно изцеден сок. Американците празнуват през ноември Деня на благодарността задължително с пуйка и сос от боровинки. Но обикновената червена боровинка не бива да се бърка с американската. Задокеанската е много по-едра и по-кисела.

Черната боровинка пък е шампион по манган и желязо. Тя е стомашен регулатор, подобрява зрението, помага пpи ĸaмъни в бъбреците, болки в ставите, кожни заболявания, диабет. Сироп от черна боровинка се препоръчва при застояване пред компютъра.

Легенда гласи, че къпината изцелява от болест и магия, стига човек да се провре под храста в точното време. Според гръцката митология черният плод изникнал от кръвта на титаните, победени от Зевс. Къпината съдържа калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни, железни, медни и натриеви соли. В плодчетата има много витамин С, който се запазва в соковете и сиропите. Но пък древните гърци употребявали листата на къпината за лечение на венците, арабите – за афродизиак, а римляните – против диария.

Голямата ягода на сергията не може да се сравнява с малката й горска посестрима. Дивите ароматни плодове са много полезни при преумора и възстановяване след заболяване заради голямото съдържание на витамини С и Р. Богати са на калий, фосфор, калций, фибри, фолиева киселина. Ягодите се нареждат веднага след боровинките на почетната стълбица по количество антиоксиданти. Дребната горска красавица помага на сърцето и на стомаха, при анемия и авитаминоза.

Чаша диви малини дава повече от половината необходима дневна доза манган, фолиева киселина и фибри. Други полезни съставки с висока концентрация са витамин С, витамин В2, витамин В6, магнезий, калций, калий, мед и омега-3 мастни киселини. Червеният им цвят се дължи на флавоноидите, които са мощен антиоксидант.

Черното френско грозде е изключително полезно заради високото си съдържание на витамин С, Р и А, плодови киселини, фибри, захари, пектин, калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо. Смята се, че 50–60 зърна касис на ден напълно задоволяват нуждите от витамини. Екстракт от касис се използва за защита на черния дроб при продължителна употреба на лекарства. Сокът от дребното грозде с малко мед помага при кашлица и болно гърло. Касисът не е много популярен у нас, но заради невероятните си качества е включен в менюто на космонавтите.

Дренките също рядко присъстват в килера, въпреки че бабите ни лекуват с тях треска, простудни заболявания и стомашно-чревни разстройства. Дренките имат силно  противовъзпалително, запичащо и кръвоспиращо действие. Сокът от дренки повишава апетита, полезен е при изтощение и след прекарано тежко заболяване. Плодовете са много полезни при недостиг на витамин С.

Горските плодове ненапразно са наричани „хапчета от природата”. Боровинки, къпинки и малинки бързо пълнят кошницата с витамини по време на пъстрата есенна разходка.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg