Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

Лекарите плашат с протести, ако бюджетът на НЗОК не бъде актуализиран

CredoWeb 2013-10-21
Здравна политика : Лекарите плашат с протести, ако бюджетът на НЗОК не бъде актуализиран - лекари, НЗОК, бюджет, стачка, управляващи
Дават срок на управляващите да решат въпроса до 8 ноември

Лекарите в страната ще започнат протести, ако бюджетът на НЗОК за тази година не бъде актуализиран. Съборът не приема предлагания проектобюджет за 2014 г., след като се разбра, че той е планиран с 200 млн. лв. дефицит, а в същото време има предвиден излишък от 104 млн. лв.

Медиците дават срок на управляващите да вземат решение за актуализация до 8 ноември. Формата и вида на протестите ще бъдат определени допълнително от Националния съвет на съсловната организация. 

БЛС очаква бързоактуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) със 150 млн. лв. , заяви председатялт на организацията  д-р Цветан Райчинов. Това трябва да се случи до месец, още в средата на ноември болниците да получат пълния размер на плащанията за свършената работа през септември. По същия начин да се превеждат 100% парите за оказваните медицински грижи и до края на годината, за да няма трусове. Той иска заради ставащото тази година допълнителни 150 млн. лв. да се предвидят и в бюджета на НЗОК за 2014 г. Иначе няма как финансирането да става в нормален ритъм, както вече се случи с онколекарствата, каза Райчинов.

Райчинов опонира на тезата на Надзорния съвет на касата,  че не може да се случи увеличение и дори ще има намаляване на парите с поне 5% защото системата остава нереформирана. По думите му, тази теза пари срещу реформи, използвана от всички управляващи, които и да са те, е оправдание. „Нашата теза е обратната - реформа срещу пари, ако има достатъчно средства, то и изискванията могат да се повишат. Но при липсата им, реформата няма как да се случи и илюстрира думите си : ако искаме примерно да внедрим диагностично-свързани групи, което е наложителна част от същностната реформа, на системата ще са необходими минимум още 1 млрд. лв. Само средствата за онкомедикаменти т.г. са нараснали досега с 90 млн. лв.! Най-вероятно не по-малко ще са и догодина, как при това положение да правим реформи и в този сектор, обясни позицията си д-р Райчинов.  Немислима изглежда и реформата в детското здравеопазване. „За здравето на дете месечно се плащат по 8 евро. Каква превенция, здравеопазване и стимул за раждаемост е това?”, питат лекарите.

Какво се случва с парите за здравеопазване? Справедливо ли се разпределят те, откъде да дойде още финансиране, как да се променя потребителската такса? Поради важността на тези въпроси CredoWeb в партньорство с БЛС отваря теми за дискусия във форума:

След събора на БЛС: Какво се случва с парите за здраве?




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg