Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Очни проблеми

Кампания в помощ на пациентите с катаракта започва в Сандански

CredoWeb 2013-10-23
Очни проблеми : Кампания в помощ на пациентите с катаракта започва в Сандански  - катаракта, перде на очите, д-р Бистра Йосифова, д-р Виолета Разсипийска, болница Свети Врач
Тя е насочена към възрастните хора

Кампания за борба с най-често срещаното очно заболяване – перде на окото (катаракта), започва в Сандански. Целта й е чрез информация и обяснение на достъпен език да разсее митовете, свързани със заболяването, и да обясни начините за справяне с него.

Тя е инициирана от двама специалисти по офталмология в Сандански – д-р Бистра Йосифова и д-р Виолета Разсипийска от МБАЛ „Свети Врач”. Те са решили да основат т.нар. Училище по катаракта, на което да консултират пациентите и да отговарят на техните въпроси.

Всеки посетител ще бъде прегледан и с кератометър, за да се установи дали има перде на окото и дали страда от астигматизъм. 

„В практиката си сме срещали много драстични случаи, поради незнание. Имало е хора, които си влошават зрението сами с различни процедури, чакайки пердето само да се махне, което е невъзможно. Именно това ни провокира да стартираме тази здравна инициатива”, обясняват инициаторките.

Кампанията е насочена към жители на Сандански над 55-годишна възраст, които вече знаят, че имат перде на окото, или такива, които се съмняват, че го имат. Заболяването се среща най-често при възрастните хора, затова Училището по катаракта е специално за тях и техните близки.

Първите лекции ще бъдат в края на този месец – на 29 октомври (вторник), от 12:00 часа в Очен център „Зора” (зад Културния дом), с лектор д-р Виолета Разсипийска. Д-р Бистра Йосифова ще бъде лектор следващия ден – на 30 октомври (сряда) от 14:00 часа в поликлиниката, ет. 3, Очен кабинет. Планирано е такива консултации да има всеки месец.

Участието е безплатно, необходимо е само предварително записване на тел. 0746/30597 (за 29 октомври при д-р Разсипийска) и 0887012200 (за 30 октомври при д-р Йосифова), тъй като местата са ограничени.

Близо 8500 души в Сандански или вече имат катаракта, или предстои да развият заболяването.

Напоследък заболяването се „подмладява” – вече има и пациенти с перде на очите, които са под 55 години. Единственият възможен начин за лечение на това заболяване е операцията и поставяне на импланти в очите – изкуствени лещи. Благодарение на съвременните методи операцията е бърза, безболезнена и безкръвна.

Симптомите при катаракта включват замъглено или двойно виждане, чувствителност към светлина и отблясъци (като ярка слънчева светлина или светлина от фарове), по-ярко възприемане на цветовете, както и чести промени в предписанията за очила.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg