Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

От печата: 193 болници ни лекуват некачествено

health.bg 2013-10-24
Институции и организации : От печата: 193 болници ни лекуват некачествено - болници, ненужни хоспитализации, некачествено лечение, Световна банка
20% от пациентите вкарани в клиниките здрави

Всяка втора болница у нас лекува лошо, няма специалисти и приема малко пациенти. Това става ясно от проучване на Световната банка, цитирано от в. „Монитор”.

193 малки лечебни заведения от всичките над 400 болници за интензивни грижи у нас дневно изписват по-малко от 13 души, което е значително по-малко от европейския стандарт за ефективна клиника. Според световните анализатори броят на преминалите пациенти е основен показател за ефективната работа на болниците, както и за качеството на самото лечение, което те осъществяват. Освен това 20 на сто от хоспитализираните в нашата страна са били вкарани в болница без нужда, показва още анализът.

Като основен недостатък на здравната система у нас в доклада се изтъкват неравномерно разпределените лекарски практики на джипита, медицински центрове и болници в страната, недостатъчната профилактика и високият процент на доплащане за лечение въпреки редовно внасяните здравни осигуровки. Експертите на банката посочват и пътя, по който трябва да поемем за да ги решим. Преструктуриране на болниците и въвеждане на диагностично-свързани групи (ДСГ) като метод на финансирането им, а не по клинични пътеки, както е сега. Като първа стъпка те препоръчват окрупняването на лечебните заведения в районите, където те са в повече, посочва изданието.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg