Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

От печата: Държавата сама се бойкотира за актуализация на бюджета на НЗОК

health.bg 2013-10-29
Институции и организации : От печата: Държавата сама се бойкотира за актуализация на бюджета на НЗОК - актуализация, бюджет, НЗОК, Иван Кокалов
Касата ще може да харчи догодина излишъка от почти 105 млн. лв., но не е ясно за какво

Предложение за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2013 г. със 100 млн. лв., внесено от управителя й Румяна Тодорова, е гледал вчера рано сутринта надзорът, но то не е било прието след четири гласа „за”, четири „въздържал се” и един отсъстващ член, информира в. „Сега”.

„За” са гласували представителите в надзора на двата синдиката, на пациентите и на Българска търговско-промишлена палата. Трима от представителите на държавата и човекът на Асоциацията на индустриалния капитал са се въздържали.

„Предложението ни се внася от управителя на НЗОК, министър Таня Андреева ден преди това обещава, че ще се разплати с болниците - как, като няма пари, не е ясно. При това положение се предполага, че актуализацията трябва да е съгласувана с правителството, с министерството на финансите, а се оказва, че представителите на държавата в надзора се въздържат от гласуване. Казах им, че няма да ни правят на маймуни, и напуснах”, обясни Иван Кокалов от КНСБ, цитиран от всекидневника.

Късно снощи точката трябваше да се обсъди отново и да се прегласува, след като по информация на „Сега” е имало съгласуване с финансовия министър Петър Чобанов и с премиера Пламен Орешарски. Кокалов обаче смята, че дори тя да бъде гласувана от надзора, може и да не мине през кабинета и през парламента.
 
Вестникът допълва, че вчера надзорът на касата е разглеждал и нов проект на закона за бюджета за 2014 г., в който предвидените като излишък почти 105 млн. лв. се вписват в разходната част като „други разходи”, вместо да бъдат разпределени по конкретни пера. Те всички са планирани с големи дефицити. „Според мен идеята е с тях да се плати дефицитът от тази година и в края на 2014 г. касата пак ще е на дефицит поне със 150 млн. лв. Не може при реално изразходени средства за онколекарства от над 160 млн. лв. през т.г. догодина да се залагат 145 млн. лв. и да чакат още 3 позиции да бъдат включени за плащане”, смята Кокалов.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg