Здравето от А до Я - Хранене и диети
Доц. Светослав Ханджиев: Неправилно етикираните храни може да са опасниИлиана Славова 2008-11-05
Министерството на здравеопазването и неговите органи нямат реални механизми за контрол върху етикирането на храните...Министерството на здравеопазването и неговите органи нямат реални механизми за контрол върху етикирането на храните, затова е необходимо да се помисли за промени в нормативната уредба, които да осигурят такъв контрол. Това заяви пред health.bg доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене и национален координатор на Общоевропейската програма за изследване на затлъстяването „Диогенес”. Той подчерта, че липсата на точна информация за съдържанието на хранителните продукти може да предизвика опасни прецеденти. „Моя пациентка с непоносимост към прясното мляко изпадна в състояние много близко до алергичен шок, след консумация на кренвирши, в които е имало мляко на прах. Тя не е можела да знае, че съдържат мляко, защото никъде не е било обозначено.” – коментира доц. Ханджиев. Той подчерта, че информацията върху етикета трябва да е достатъчно детайлна, за да позволява на потребителните да се ориентират при спазване на определен хранителен режим. „Освен обозначението коя еднолична или друга фирма е произвела даден продукт, трябва да се посочи съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати в 100 грама. Освен това е хубаво да се знае дали една храна е с висок или с нисък гликемичен индекс.” – поясни доц. Ханджиев. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |