Здравето от А до Я - Хранене и диети
Проф. Б.Попов: Нужна е законова уредба за функционалните храниИлиана Славова 2008-12-30
Необходимо е производството на функционални храни у нас да се регламентира чрез създаването на законова уредба. Това са харните, при които е добавено нещо полезно или е отстранено нещо вредно...Необходимо е производството на функционални храни у нас да се регламентира чрез създаването на законова уредба. Това заяви пред health.bg проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. „Функционални храни са тези, при които е добавено нещо полезно или е отстранено нещо вредно. Производителите нямат друг избор освен да заложат на производството на такива храни, ако искат да бъдат в крак с тенденциите в Европа и света. Необходимо обаче да се създаде съответната нормативна уредба.” – коментира проф. Попов. През последните година политиката на развитите страни е да се намалят количествата на солта, захарта и мазнините в промишлено произвежданите храни. Законова уредба за функционалните храни е приета в САЩ, Канада, Япония и други страни. „В Европейския съюз нещата не са докрай изяснени, но тенденцията е към поощряване на производството на функционални храни. Това е и едно от основните направления в съвременната наука за храненето.” бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |