Здравето от А до Я - Хранене и диети
Доц. Св. Ханджиев: Мазнините забавят ефекта от алкохола, но да не се прекаляваИлиана Славова 2008-12-23
Начинът, по който организмът реагира на алкохола, зависи от производството на ензим в черния дроб...Ако алкохолът се консумира заедно с по-мазни храни, това забавя неговото действие, но ако се прекали с количествата, вредният ефект върху организма е неизбежен. За това предупреждава диетологът доц. Светослав Ханджиев. „Ако се поеме твърде много мазна храна с алкохол, това е не по-малко вредно от напиването.” – заяви доц. Ханджиев пред health.bg. По думите му, всеки трябва да съобрази количеството алкохол с възможностите на организма си. „Трябва да се знае, че начинът, по който организмът реагира на алкохола, зависи от производството на ензима алкохол дехидрогеназа в черния дроб. Ако количеството му е недостатъчно, алкохолът се разгражда зле и човекът се напива от малко количество.” – поясни доц. Ханджиев. Ако черният дроб отделя ензима в по-големи количества, организмът разгражда алкохола по-бързо и може да понесе повече. Това обяснява защо в някои случаи хора със слаба физика се напиват по-трудно от други, които са със значително по-голяма телесна маса. „Хората не бива да разчитат на изтрезняващи рецепти, след като са препили, а да подходят разумно към алкохола. Защото сред като се е запалила къщата, е трудно да я изгасиш.” – допълни доц. Ханджиев. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |