Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хранене и диети

Проф. Б.Попов: В края на зимата - повече мляко и млечни продукти

health.bg 06-02-2008
Хранене и  диети  : Проф. Б.Попов: В края на зимата - повече мляко и млечни продукти - диета, диети, разтоварване, храни, хранене
Лишаването на организма от белтък при отслабване понижава имунитета, предупреждава проф. Божидар Попов, председател на Българското научно дружество по хранене и диететика.За да се очисти организмът от натрупаните с обилната храна метаболити, е добре да се приема по-лека храна, за препоръчване – плодове, зеленчуци и млечни продукти. Те променят РН на организма в алкална насока, докато месото, рибата и яйцата го променят в киселинна. Затова след зимните месеци организмът се нуждае от алкализиращи храни. Най богати на такива съставки са плодовете, зеленчуците и млякото.В края на зимата е по-опасно да се предприемат рискови диети, тъй като периодът на многото вируси още не е отминал, а ограничаването от някои храни води до срив в имунната система. Имунитетът идва главно от белтъка, затова не бива да оставяме организма без белтъчна храна.

Лишаването на организма от белтъчини при диети за отслабване понижава имунитета, предупреждава проф. Божидар Попов, председател на Българско научно дружество по хранене и диететика 

Професор Попов, през зимата има дълга поредица от празници, на които българинът традиционно преяжда. Какви рискове за здравето крие това? 
Действително става дума за продължително ексцесивно преяждане с обилна като количество храна и в голяма степен вредна за здравето.
Най много организмът се натоварва с месото и месните изделия. Приемането на такива храни вечерно време е особено вредно за организма. Ако веднага след това човек си легне, самото разграждане на белтъците на месото, на мазнините довежда организма до така наречения метаболитен стрес. Когато човек спи, организмът няма възможност да преработи получените съставки от тези белтъци и мазнини, и те до голяма степен започват да действат интоксикиращо.
Особено опасно е за черния дроб, за бъбреците, сърдечно-съдовата система. Образуват се и конкременти (камъни) в бъбреците и в жлъчката. Особено уязвим е черният дроб, защото всички непреработени съставки на храната преминават през него и го увреждат.
За препоръчване е по-тежките храни да се приемат в обедните часове, а не вечер, за да има възможност организмът да ги метаболизира. 

По-обилното хранене през зимните месеци води до покачване на теглото. Много хора ще се опитат да преминат на разтоварващ режим и може би няма да го направят по най-добрия начин. Какъв е разумният подход? 
За да се очисти организмът от натрупаните с обилната храна метаболити, е добре да се приема по-лека храна, за препоръчване – плодове, зеленчуци и млечни продукти. Те променят РН на организма в алкална насока, докато месото, рибата, яйцата го променят в киселинна. Затова след зимните месеци организмът се нуждае от алкализиращи храни. Най богати на такива съставки са плодовете, зеленчуците и млякото. 

Какво още трябва да съдържа менюто ни? 
За препоръчване е да се приемат в изобилие минерална вода, плодове и зеленчуци - добре е да са в сурово състояние, може и сокове от тях – колкото може човек да поеме, стига организмът да е здрав. Те помагат за очистване чрез отделителната и храносмилателната система.
Благотворен ефект има и пълнозърнестият хляб. Той съдържа фибри, спомагащи за отделянето на голяма част от тези неусвоени съставки.
Млякото също има много силен детоксикиращ ефект. То съдържа съставки, които помагат да се изхвърлят тези вредности.
Особено важно е да се знае за киселото мляко – съдържащите се в него лактобацили способстват за очистването на дебелото черво. Там вследствие на обилното хранене се появяват микроорганизми, които отделят опасни за организма вещества. Лактобацилите пречистват дебелото черво от тях, 

Кой е разумният подход – по-бързото връщане към предишното тегло или плавното сваляне на натрупаните килограми? 
Винаги казваме, че плавното редуциране на теглото е най-доброто. Така нареченото нерисково отслабване означава теглото да се редуцира с килограм – килограм и половина за седмица, или с около 4 до 6 килограма за месец. Това е здравословният подход.
Не е полезно са оставим организма почти на гладуване – примерно, само на зеленчуци и плодове. Те са много полезни, но трябва да има и някакъв продукт, който да дава белтък. При разтоварващ хранителен режим най-подходящ е белтъкът на млякото и млечните продукти.
Някои хора искат бързо да свалят килограмите, но мазнините, които по време на гладуването нахлуват в кръвоносните съдове, представляват риск за съдовете и черния дроб.

Повече ли са рисковете от диетите през зимата? Какъв е минимумът от калории, под който не бива да снижаваме приема на храна?
През зимата е по-опасно да се предприемат рискови диети, тъй това е периодът на многото вируси и сме с много ниска имунна защита. Имунитетът идва главно от белтъка, затова не бива да оставяме организма без белтъчна храна.
Иначе минималният праг от калории зависи от енергоразхода. Повечето хора са с нисък до умерен енергоразход – между 2000 и 2500-2600 килокалории дневно. Под 1500 килокалории не бива да се слиза.
Например 500 калории са 200 грама хляб, бял или пълнозърнест. Ако човек се лиши дори само от хляба, много бързо се свалят килограмите.
Брашното, зърнените храни са много богат източник на калории, което трябва да се оценява, когато човек иска да редуцира калориите. Да не говорим за сладките храни на зърнена основа – баници, кексове, баклави, които са още по-калорични, защото освен брашното съдържат и захар. 

Колко дълго може да оставим организма на режим, близък до минимума от 1500 калории, без риск за здравето? 
Не бих препоръчал на когото и да било сам да решава подобни неща. Вместо хората сами да си изчисляват калориите и да си определят менюто, по-добре е да се посъветват със специалист. Вече има центрове, в които се дават такива консултации. Препоръчват се определени храни.
Нека хората да се насочват към такива центрове, а да не си правят експерименти. Някой казал едно, друг прочел друго, трети видял нещо по телевизията... По медиите се появяват и неспециалисти и дават неправилни и вредни съвети на хората.
При всеки човек трябва конкретно да се види какъв е проблемът. Има много хора, които нямат проблеми, но си ги създават с ненужни диети, които вредят, вместо да носят полза. 

Какви са последиците от честата смяна на различни диети? 
Всяка диета повече или по-малко представлява стрес за организма. Когато човек има изграден модел на хранене, всяко ограничаване или преминаване на непривичен за него хранителен режим може да отключи някои заболявания. Имаме опит в това отношение – хора, които се подлагат на някакви самодейни диети, вместо да подобрят здравния си статус, го влошават и се налага да се търсят консултации с гастроентеролози, кардиолози, ендокринолози.
Диетата трябва да се препоръча от специалист конкретно за дадения човек, след като се вземе необходимата информация за него. Ако трябва, се правят и изследвания, за да се изясни т. нар. хранителен статус.
Всеки конкретен човек е с уникален метаболизъм и с уникални потребности.

Уместно ли е съчетаването на диети с медикаменти за отслабване?
Това непременно трябва да бъде предписано от специалист. Да се препоръча за дадения човек какъв модел на хранен е подходящ. 

Напоследък има много реклами на средства за отслабване – таблетки, чайове... Доколко може да се разчита на тяхната ефикасност? Какво се случва, ако паралелно с диетите се прилагат медикаменти и хранителни добавки? 
Тази агресивна реклама по медиите е главно от страна на хранителните добавки. В никакъв случай не може да се разчита, че те имат ефект. Във всички европейски страни, включително и у нас, на етикета на хранителната добавка задължително трябва да пише, че тя не лекува, не предпазва от болести и не може да замени здравословното балансирано хранене.
<<Голяма е разликата между медикаментите, които лекуват болести, и хранителни добавки, които спомагат за лечението. Добавките масирано навлязоха на нашия пазар – има ги и по аптеки, и по бакалии, и по молове. Хората ги купуват и мислят, че лекуват, а това е много опасно.
За да е ясно дали даден медикамент лекува, той трябва да премине през сложна система на клинични проучвания. А хранителните добавки в голямата си част нямат никакви клинични проучвания.
Моят съвет към хората е да подхождат много внимателно към тези агресивни реклами. А когато става дума за медикамент с доказан клиничен ефект, той се предписва задължително от лекар. 

Какъв е ефектът върху организма от медикаментите за редукция на теглото? 
Медикаментите, които се изписват за лечение на затлъстяване, са с различно действие, Едни подтискат апетита, други намаляват ензимите, които разграждат въглехидратите, мазнините и пр.Някои имат странични ефекти. Трябва много внимателно да се прецени дали медикаментът е подходящ за даден пациент. 

Какво ще посъветвате хората, прибавили по 2-3 килограма към теглото си, които едва ли приемат проблема толкова сериозно, че да потърсят специалист? 
Много е просто – 2 кг всеки може да смъкне за 10 дни, дори само ако не яде хляб. Но смяната на хранителния режим няма да има ефект, ако човек не се движи. През студените месеци голяма част от хората трупат килограми заради това, че са обездвижени.
Много е важно и какъв е режимът на хранене. Както казах, основно храната трябва да се поема сутрин и до обяд, а след това да се приема по-малко и по-лека храна.
Много хора казват – малко ям, а пък качвам килограми. Като го попиташ кога яде, казва – като се прибера от работа. Това се отнася за 60-70 процента от българите. Основната храна я приемат вечерно време. Това е изключително опасно.
Ако човек яде само вечерно време, няма да свали килограми. Колкото и малко храна да поеме, тя не изгаря. Една и съща храна, ако я поемеш през деня, се метаболизира по един начин – изгаря. По друг начин се метаболизира, ако се приема нощем. След като не може да се разгради, тя се превръща в резервна мазнина.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg