Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Наркомании

Пристрастяването може да се преодолее

Д-р Александър Койчев Архив 2009г.
Наркомании : Пристрастяването може да се преодолее - амфетамин, зависимост,

Амфетамините се приемат под формата на хапчета, инжектират се, смъркат се или се пушат. Те могат да причинят повдигане на настроението, повишена бдителност, будност, концентрация, засилена физическа деятелност и чувство на благополучие.

Продължителната употреба обаче може да доведе до зависимост.

Сред лекарствата, класифицирани като амфетамини, са амфетаминът и метамфетаминът (по-известни като лед, кристал, бързина, каприз или стъкло).

Метамфетаминът, който понякога се използва в медицината, лесно се произвежда незаконно и неговата употреба е станала широко разпространена в Холандия, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Италия и Северна Америка.

Симптоми и признаци на злоупотреба

Остра употреба: Психологичните ефекти на амфетаминовата употреба са подобни на тези от кокаина и включват будност, еуфория, чувство за компетентност и сила. Амфетамините причиняват еректилна дисфункция в мъжете, но увеличават сексуалното желание. Използването им е свързано със сексуално необезопасени практики, а употребяващите ги са изложени на голям риск да получат полово предавани инфекции, включително СПИН.

Хронична употреба: Доказано е, че честото използване на амфетамини причинява смърт на голямо количество мозъчни клетки, като води до зависимост. Поносимостта към различните ефекти на медикамента се развива нееднакво - тахикардията и увеличената будност намаляват, но могат да се появят халюцинации и заблуди (самоизмами). Злоупотребяващите с амфетамин са подложени на по-висок риск от нещастни случаи, защото лекарството причинява възбуда и чувство за величие, последвани от прекомерна умора и сънливост. Взет интравенозно, амфетаминът може да доведе до сериозно антисоциално поведение и да изостри един шизофреничен пристъп.

Дългосрочната употреба на големи дози, приложени венозно или през устата, може да причини параноидна психоза. Тя по-рядко се провокира от една единична висока доза или от повтаряни умерени по количество дози.

Възстановяването от дори продължителна амфетаминова психоза е реално. Даже дезорганизираните и параноични прояви на употребяващи амфетамини хора изчезват бавно, но напълно. Повечето ярки симптоми заглъхват за няколко дни или седмици, но някои обърквания, загуба на паметта и самозаблуждаващи идеи често продължават с месеци. Отказването често е последвано от 2 до 3 дни на интензивна умора, сънливост или депресия.

Повтарящата се употреба на амфетами ни може да предизвика синдром на изтощение, а метамфетаминът е способен да доведе до психоза, при която личността тълкува извратено действията на другите хора, халюцинира и става нереалистично подозрителна. Някои консуматори на медикаменти от този род изживяват продължителна депресия, през време на която е възможно да направят опит за самоубийство. Метамфетами новата употреба също води до смъртни случаи, приписвани на тежка дехидратация, разпространена вътресъдова коагулация и бъбречна недостатъчност. При консуматорите на тези медикаменти се наблюдава висок размер на тежки нарушения в структурата на зъбите, намаляване на слюнкоотделянето, образуване на киселинни разпадни продукти и лоша устна хигиена.

Лечение

При остра употреба:

Хората в остро възбудено психотично състояние с параноидни заблуди, слухови и зрителни халюцинации отговарят добре на фенотиазините. Хлорпромазин от 25 до 50 мг мускулно бързо променя това състояние, но лекарството може да предизвика тежка постурална хипотония. Халоперидолът, приет в доза от 2,5 до 5 мг мускулно е ефективен, рядко предизвиква хипотония, но може да причини алармираща остра екстрапирамидна моторна реакция. Обикновено окуражаването и спокойната невраждебна околна среда са водещи за възстановяването и често са всичко, което е необходимо. Амониевият хлорид, приеман в доза от 1 гр. на 2 до 4 часа, е необходим да подкиселява урината и да ускорява амфетаминовата екскреция.

При хронична употреба: Познавателно-поведенческата терапия (форма на психотерапия) е ефективна при някои пациенти. Понякога, когато амфетамините са спрени, се появява депресия. Ако симптомите й продължават седмици наред, може да се използват антидепресанти.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg