Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Наркомании

Зависимостта не се лекува с врачки и куршуми

Юлия Георгиева 10-11-2011
Наркомании : Зависимостта не се лекува с врачки и куршуми - здраве, наркоман, дрога, зависимост
Интервю със Светлана Павлова, психолог в Център за психично здраве – Варна.

Зависимостта е заболяване, към което трябва да се отнасяме с нужната сериозност, а за да се справим с него, трябва да търсим определените за това специалисти.
Принципът, че колкото по-рано потърсим адекватна помощ, важи и тук. Защото нито семейството, нито приятелите или пък самовнушението могат да преодолеят заболяването, наречено зависимост. Но шанс за излекуване винаги има – доказателствата затова не са едно или две.


Г-жо Павлова, какво представлява зависимостта по принцип без значение към какво е развита?
Зависимостта е болест, към която човек се ражда предразположен и като всяко друго хронично заболяване, ако има отключващи фактори, то се проявява. А те могат да бъдат различни – семейна или социална среда, някакъв вид личностен дефицит, може да е следствие на експериментална употреба на психоактивни вещества в младежките години.

Ако един зависим към храната преодолее проблема си, може ли да се пристрасти към нещо друго?
Често се случва един тип зависимост да бъде заменен с друг. Примерно често наркозависимите заменят дрогата с алкохол. Пристрастените към хазарта се пренасочват към наркотици или алкохол. Но ако зависимостта се лекува от специалист, човек изгражда достатъчно добри защитни механизми, така че да може да реагира на нуждата отново да се закачи към каквото и да било друго. Лечението означава да се създаде правилен модел на поведение, на нагласа към себе си и към света. Това обаче изисква време и професионална помощ.

Това не означава ли, че лечението трябва да продължи цял живот?

Това е хронично заболяване и така, както болният от диабет може да има добър живот с болестта си, ако си контролира състоянието адекватно, така е и при зависимите. Ако си създадеш вярна нагласа, ако избягваш рисковите моменти в живота и знаеш как да преминеш през тях, когато ти се случват, това заболяване ще стои като възможност, но няма да попречи на един пълноценен и щастлив живот.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg