Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хормони

Хормоните

health.bg 2009-05-12
Хормони : Хормоните - Адреналин, щитовидна,жлеза,Инсулин,Естроген,тестостерон,Растежен,хипофиза,

Това са биологично активни вещества, които се произвеждат от жлезите с вътрешна секреция и други подобни структури, като повлияват дейността само на клетки, които имат рецептор за съответния хормон.

Хормоните не предизвикват нови ефекти, а само усилват или отслабват дейността на повлияваната от тях клетка. Основните жизнени функции в човешкия организъм – обмяната на веществата, растежа, развитието, размножаването, поведението му се намират под контрола на нервната система и ендокринната, осъществявани посредством хормоните.

По-важните хормони в човешкото тяло са следните:

Растежен хормон (соматотропин, соматотропен хормон). Произвежда от предния дял на хипофизата, влияе на обмяната на веществата, стимулира белтъчния синтез, растежа на костите, хрущяла, мускулната маса и води до засилване на растежа на тялото.

Антидиуретичен хормон (вазопресин). Произвежда от хипоталамуса и се складира и отделя от задния дял на хипофизата. Засилва обратното всмукване на водата в бъбречните каналчета, което намалява отделената с урината вода. Вследствие на това в организма се задържа вода и се повишава артериалното кръвно налягане.

Тироксин. Той е главният хормон на щитовидната жлеза и предизвиква повишаване на нервната възбудимост, ускоряване на сърдечната дейност, засилване на обмяната на веществата и повишаване на количеството образувана от организма топлина, което води до покачване на телесната температура и отслабване на тегло.

Глюкокортикоиди. Това са хормони образувани от кората на надбъбречните жлези и служат за регулиране на обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините, като подтискат едновременно възпалителните и алергични процеси в организма.

Минералкортикоиди. Това също са хормони на надбъбречните жлези, участващи в поддържането на минерално-солевата обмяна на организма.

Адреналин и норадреналин. Хормони, които се образуват в сърцевината на надбъбречните жлези, и действуват подобно на симпатикусовия дял на вегетативната нервна система – ускоряват сърдечната дейност, повишават кръвното налягане, подтискат перисталтиката (движенията) на стомаха и черната. Освен това те ускоряват обмяната на веществата, покачват кръвната захар в кръвта.

Инсулин. Хормон, произвеждан от панкреаса, който участвува най-активно във въглехидратната обмяна и води до засилено изгаряне на глюкозата в клетките и намаляване й в кръвта.

Глюкагон. Хормон, също произвеждан от панкреаса, но е с противоположно действие на инсулина и покачва кръвната захар в кръвта.

Женски полови хормони

Естрогенът е хормон, синтезиран от яйчниците, докато фоликулостимулиращият хормон се произвежда от хипофизата, но стимулира освобождаването на естрогени от яйчниците. Те довеждат до развитието на вторичните полови белези при жената и участват активно в процеса на размножаването със стимулиране зреенето на яйцеклетките.

Другият важен хормон на яйчниците е прогестеронът, който подпомага и подготвя матката за предстоящата бременност, като я защищава след това. Подобно на него действува и лутеинизиращия хормон, отделящ се от хипофизата.
Пролактинът е хормон, произвеждан от хипофизата, който стимулира млечната секреция и увеличава млечната жлеза.

Мъжки полови хормони

Най-важният от тях е тестостеронът, който се произвежда от тестисите и стимулира развитието на вторичните полови белези при мъжа, засилва натрупването на мускулна маса, разгражда мастната тъкан, стимулира либидото (половото влечение) и потентността, а също и мъжката активност и мислене.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg