Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Менопауза

Какви хормонални промени настъпват в тялото след 50?

health.bg 18-10-2012
Менопауза : Какви хормонални промени настъпват в тялото след 50? - здраве, хормони, климактериум, менопауза,
При хората във възрастовата група от 50 до 60 г. се наблюдават значими промени в нивото на хормоните, особено при жените.

Около 50-те години много от представителките на слабия пол навлизат в периода на климактериума, цикълът им спира и организмът започва да произвежда по-малко естроген. Климактериумът често е придружен от горещи вълни, смущения в съня и резки промени в настроението.

Макар и не така драстични, промените застигат и мъжкия организъм. Той започва до произвежда все по-малко тестостерон. Някои мъже се оплакват от липса на либидо и затруднена ерекция. Ето защо е време да започнете да се отнасяте по-отговорно към спорта. За да се убедите в ползата му, вижте как физическите натоварвания въздействат върху различните органи.

Сърце: Нетренираното сърце бие със 70 удара в минута. Това прави 100 800 удара на ден и 36 792 000 удара на година. При добре тренирания организъм сърцето помпа кръв 40 пъти в минута, 57 600 пъти на ден и 21 024 000 пъти годишно. Това се дължи на по-голямата вместимост на белите дробове, на които им се удава да вкарат по-голямо количество кислород в организма.

Хормони: Спортът притъпява симптомите на климактериума. Едно проучване на университета в Гранада, Испания, показва, че процентът на жените с тежки оплаквания от климактериума намалява с ¼, ако те спортуват. И обратно - броят на неспортуващите жени от контролната група нараства с 9 % в рамките на една година.

Артерии и кръвоносни съдове: Спортът помага при атеросклероза и стесняване на съдовете. Изследване с мишки установява, че при опитните животни тези оплаквания намаляват дори само след едночасови тренировки върху пътечка за бягане в продължение само на шест седмици. Но все още не е установен механизмът на този ефект.

Kости: С напредване на възрастта и променящото се ниво на хормоните костите стават по-крехки. Остеопорозата засяга предимно жените. Срещу това заболяване се препоръчва много движение, защото то подпомага запазването на тяхната плътност.

Правилното трениране: На пръв поглед проблемът на хората в тази възраст е издръжливостта, но спортните лекари са установили, че основният проблем е намаляващата сила. Затова за трениране на кондицията се препоръчват спортове с перманентни натоварвания и на чист въздух. Много подходящи са походите и северното ходене (бързо ходене с щеки).



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg