Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Менопауза

Изофлавоните и менопаузата

health.bg 08-11-2012
Менопауза : Изофлавоните и менопаузата - здраве, менопауза, естроген, соя
Изофлавоните са биологично активни съединения, които присъстват в храните от растителен произход.

Спадат към групата на растителните естрогени (фитоестрогени) и имат действие, подобно на естествените женски полови хормони (естрогените), но не са стероиди. Те имат още антиканцерогенно действие, укрепват имунната система, работят като антиоксиданти.

Едни от най-богатите източници на изофлавони са соевите зърна.

Соевият изфлавон е алтернативен заместител на хормоналната терапия с естроген при жените в периода преди и по време на климактериума, тъй като балансира женския полов хормон. 

Увеличава го, когато е на ниски нива и го намалява, когато е на твърде високи. Намаляването на нивото на женските хормони в кръвта се свързва с редица неприятни симптоми като топли вълни, безсъние, нощни изпотявания, вагинална сухота, главоболие, нервност, неспокойство, промени в настроението, раздразнителност и др.

Учени установили, че в азиатските страни, където соевите храни са ежедневно меню, на жените в менопауза не са познати симптомите топли вълни и нощни изпотявания. Ето защо редовната консумация на изофлавон ефективно премахва описаните симптоми на менопаузата, заздравява костите и предотвратява остеопорозата.

В университета Урбана, Илинойс, САЩ, клинично изследвали жени в менопауза, които в продължение на 6 месеца всеки ден консумирали соеви добавки. Резултатът бил значително увеличаване  съдържанието на костни минерали и по-добра плътност на прешлените на гръбначния стълб и на други кости.                           

В продължение на повече от десетилетие в голям брой проучвания е установена и връзка между рака на гърдата и постоянно увеличеното ниво на естрогените в кръвта. Така че редовният прием на соев изофлавон може да се използва и като профилактика на рак на гърдата, твърдят специалистите. Има доказателства, че това има  предпазващ ефект и при сърдечно-съдови проблеми, при рак на  простатата и дебелото черво.



 





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg