Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Менопауза

Съвети за хранене по време на менопаузата

health.bg 23-05-2012
Менопауза : Съвети за хранене по време на менопаузата - здраве, хранене, менопауза
Начинът на хранене е свързан със здравето на организма, но той е от особено значение по време на менопаузата. Следващите 8 съвета ще ви помогнат да съхраните линията си, да намалите симптомите на менопаузата и рисковете за здравето през този период на живота

Остаряването не е непременно свързано с напълняване. Жените в 50-те и 60-те си години обикновено наддават с половин килограм на година, но това се дължи не толкова на хормоналните промени, колкото на намаляването на физическата активност. Хормоналните промени обаче водят до изменения в телосложението, защото килограмите в тази възраст се трупат главно около талията.

Яжте риба
След менопаузата нараства опасността от сърдечни заболявания, затова се старайте да ядете поне 2 пъти седмично риба, за предпочитане сьомга или пъстърва, защото те съдържат полезни мазнини. Ако това е проблем за вас, приемайте добавки от рибено масло.

Отслабнете
Жените със свръхтегло могат да минимализират симптомите на менопаузата и да намалят дългосрочните негативни последствия от намаляването на хормоните като отслабнат. Свалянето на излишните килограми не само намалява риска от сърдечни заболявания и рак на гърдата, които се увеличават след менопаузата, но според последните изследвания, намалява и топлите вълни.

Зареждайте костите си с калций
След 50-годишна възраст дневният прием на калций трябва да се увеличи от 1000 на 1200 милиграма, защото стойностите на естроген намаляват и костите абсорбират калция по-трудно. Ако всеки ден консумирате по 1 чаша нискомаслено прясно, 1 чаша кисело мляко и едно кафе с мляко, ще приемате около 1100 милиграма калций. Това означава, че трябва да приемате допълнително по 100 милиграма добавка от калций. Избирайте нискомаслени млечни продукти, които съдържат същото количество калций като пълномаслените, но имат по-малко калории.
 
Справете се с подуването на корема
Почти всички жени в менопауза се оплакват от подуване на корема. Причините не са изяснени, но се предполага, че това може да се дължи на хормоналните промени.
Специалистите препоръчват намаляване на приеманите количества сол и обработени въглехидрати, защото те причиняват задържане на течностите в организма. Не се отказвайте от пълнозърнестите храни, които съдържат полезни за сърцето фибри, както и от плодовете и, зеленчуците. Ако се подувате от храни като ябълки и броколи, приемайте лекарства срещу газове.

Намалете алкохола
Червеното вино е полезно за сърцето, но за жените в менопауза  алкохолът е повече вреден, отколкото полезен. Според специалистите, ежедневната употреба на едно питие в този период повишава риска от рак на гърдата. Имайте предвид, че алкохолът предизвиква горещи вълни, защото разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg