Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Менопауза

Кои храни са приятели на жените?

health.bg 11-12-2012
Менопауза : Кои храни са приятели на жените? - здраве, храна, диета, витамини,
Диамантите не са единствените приятели на жените. Има храни, които са истински извор на здраве...

Сладки картофи
Богати на антиоксиданти, които борят рака, сладките картофи съдържат много въглехидрати, които зареждат с енергия, фибри, витамини, манган и калий.

Kиви
В едно малко киви се съдържат около 70 милиграма витамин С - повече отколкото в 1 портокал и само с 5 милиграма по-малко от препоръчителната дневна доза за жените. Витамин С се свързва с по-добро зрение, по-нисък риск от ракови и сърдечни заболявания.

Гъби
Учените са доказали, че някои видове гъби не отстъпват по съдържание на антиоксиданти на фасула, червените чушки и морковите. Освен ястия от тях могат да се приготвят вкусни салати с лимон, магданоз и зехтин.

Малини
От всички горски плодове малините имат най-много вещества с противораково действие. Те са добър източник на витамин К, който помага за увеличаване на костната плътност и за намаляване на риска от фрактури. В една чаша малини има 8 грама фибри. Необходимата дневна доза фибри за жените е 25 грама.

Листа от цвекло
Ако спанакът ви е омръзнал, може да го замените с листа от цвекло. Тъй като съдържат много В витамини, те са полезна храна за мозъка, предпазват от алцхаймер и подобряват мозъчната функция. Листата от цвекло са добър източник и на витамин Е и фолиати, които също пазят мозъка. От тях могат да се приготвят салати, омлети и супи.

Диня
Една чаша сочна и сладка диня съдържа 2 пъти повече ликопен (7.8 милиграма) от един пресен домат. В динята има и много витамин А и С и само 40 калории в една чаша.

Тиквени семки
Ако искате да повишите настроението си, но се въздържате от шоколада заради мазнините и калориите, изяжте една шепа тиквени семки. Също като шоколада, те са добър източник на аминокиселината триптофан, която по естествен начин повдига настроението. Поръсвайте обелени семки върху салатите и кифличките преди да ги опечете.

Яйца
Яйцата са съставени от висококачествен протеин, който е богат на витамините D и A, беден на наситени мазнини. Яйцата съдържат и холин, който е важен за мозъчната дейност. Те доставят и два вида каротеноиди, необходими за здравето на очите.

Говеждо месо
Цинкът, който се съдържа в крехкото говеждо месо помага за укрепване на имунната система, а високото съдържание на желязо бори умората и анемията, причинена от недостиг на желязо.

Киноа
Този богат източник на протеини съдържа и много полезни за костите минерали като мед, фосфор, желязо и магнезий. Освен това съдържа  манган, който е необходим на женския организъм след менопаузата.

Леща
Тя доставя енергия, протеини, фибри и антиоксиданти.

Спанак
Спанакът е много богат на витамините A, C и K, както и на лутеин – основен необходим елемент за поддържане на здравето на очите.

Вишни
Те са една от най-богатите на антиоксиданти храни. Вишните противодействат на загубата на паметта, на сърдечните заболявания, високия холестерол и диабета.

Соеви зърна
Те са невероятен вегетариански източник на протеини. Приемането на умерено количество соеви храни намалява риска от рак на гърдата и пази костите след менопаузата.

Домати
Те са най-богатият източник на ликопен – мощен антиоксидант, който предпазва от рак на шийката на матката и рак на гърдата. Освен това ликопенът в доматите пази кожата от вредното действие на слънчевите лъчи и разрежда естествено кръвта, което е полезно за сърцето. Доматите са особено полезни, когато се приготвят заедно с броколи.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg