Здравето от А до Я - Хранене и диети
Храните фаворити през лятото
health.bg
14-07-2009
![]() Списъкът с храни, които заслужават челно място в менюто, е дълъг, затова ги избирайте според досегашните си вкусове. В главните роли този сезон ще бъдат: кивито, гъбите, малините, орехите, червеният боб, листата от цвекло, сардините, динята, тиквените семки. Ако обичате портокали, защо не опитате киви Този мъхест плод съдържа около 70 мг. витамин С (само 5 мг. по-малко от дневната препоръчителна доза за жените), който се свързва с подобряване на зрението, намаляване на риска от рак и кардиологични заболявания, изглажда бръчките на лицето и др. Кивито има и 20% повече калий от бананите в комбинация с витамин Е, който се среща рядко сред плодовете и зеленчуците. Ако обичате броколи, защо не опитате гъби Броколито е богат източник на антиоксиданти, но има и неприятни странични ефекти – образува газове. Гъбите от своя страна съдържат голямо количество полезни вещества, някои от които могат да предпазват от рак. Печурките съдържат много антиоксиданти. Яденето на гъби се асоциира с намаляване на възпалителните процеси и силни имунни реакции. Ако обичате боровинки, защо не опитате малини Малините съдържат много антиоксиданти и по-точно такива, които имат антиракови свойства. Витамин К също присъства, а той повишава костната плътност и намалява риска от фрактури. Фибрите пък предоставят дневната доза защита срещу рак на дебелото черво, храносмилателни проблеми и сърдечни заболявания. Ако обичате бадеми, защо не опитате орехи Орехите са богати на растителни Омега-3 киселини, които предпазват сърцето, мозъка и паметта, подобряват и настроението. 14 ореха дневно са достатъчни да набавят нужните мастни киселини, които са по-ефективни в намаляването на холестерола от тези, съдържащи се в сьомгата. Ако обичате черен боб, защо не опитате червен Сред бобовите растения червеният боб съдържа най-много вещества , които предпазват от рак и сърдечни болести. Този вид боб има също много антиоксиданти, желязо, фибри, фолиева киселина и хранителни вещества, полезни за жените в детеродна възраст. Ако обичате спанак, защо не опитате листа от цвекло Ако ви е доскучало от спанака, обмислете да го замените с листа от цвекло. Те са полезни за мозъка. Съдържат витамини от група В, Е и фолиева киселина, лутеин срещу макулна дегенерация и др. Ако обичате сьомга, защо не опитате сардини Сардините също са богати на Омега-3 киселини като сьомгата, но имат ниско съдържание на живак. Богати са на витамин D, който подобрява настроението, намалява риска от рак и болести на сърцето, подкрепя имунната система. Ако обичате домати, защо не опитате диня Доматите са богати на пигмента ликопен, който намалява риска от кардиологични проблеми, рак на яйчниците и шийката на матката, но една чаша добре узряла диня съдържа 2 пъти повече ликопен в сравнение с един пресен домат. Динята съдържа още витамин А и С и само 40 калории (1 порция). Ако обичате черен шоколад, защо не опитате тиквени семки Натуралният шоколад повдига настроението, но и килограмите. Заменете изкушаващите блокчета с една шепа семки. Те са богати на аминокиселини и вещества, които действат ободрително. Магнезият въздейства положително върху имунната система и костите. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |