Здравето от А до Я - Хранене и диети
Мазнините, без които не можем
Вася Дерменджиева
23-11-2009
![]() Специалистите отдавна са установили, че една от най-често срещаните грешки е изключването от менюто на хранителни елементи. Като по правило първи се премахват мазнините. Броят на хората с наднормено тегло постоянно се увеличава и независимо че хранителната промишленост напълни магазините с обезмаслени продукти, промяна няма. Затлъстяването започва да се превръща в епидемия от световен мащаб. Една от причините за тази нерадостна новина е, че мазнините в организма ни могат да се образуват и от други хранителни вещества - въглехидратите. Затова диетолозите са единодушни, че ключът към здравето и добрата фигура е в балансираното хранене. А мазнините трябва да постъпват в организма ни всеки ден. Те са основна част от менюто ни. Освен че са източник на енергия, те са и добър терморегулатор, а някои от тях - т.нар. полезни мазнини, са верен помощник в борбата срещу високия холестерол. Такива са моно- и полиненаситените мазнини, които за разлика от наситените и трансмазнините имат положително влияние върху човешкия организъм и могат да се използват за техен заместител. Количеството мазнини, приемано в дневното меню, не трябва да превишава 25-30% от общото количество дневни калории. Поне 20% от мазнините трябва да бъдат мононенаситени, 10% полиненаситени, а останалите 5-7% – наситени мазнини. Ненаситените мазнини са известни като растителни и са в течна форма при нормална температура. Те биват моно- и полиненаситени. Първите се откриват най-често в зехтина, олиото от рапица, авокадото, фъстъците и семената. Интересен е фактът, че половината от мазнините в говеждото месо са мононенаситени, а техен основен представител е олеиновата киселина. Полиненаситените мазнини като омега-3 и омега-6 са много важни мазнини за организма, тъй като той не може да ги синтезира и трябва да се поемат с храната. Тяхното съдържание е високо най-вече в морската храна - херинга, риба тон, сардина, сьомга, както и в соевите зърна, слънчогледовото олио и ядките. Омега-3 е необходима за нормалната дейност на мозъка, помага ни по-лесно да мислим, да съхраняваме информация в паметта. Тази мастна киселина помага на зрението и е добро средство срещу стреса. Омега-6 участва в синтеза на стероидните и половите хормони, подобрява функцията на имунната система и подобрява работата на периферната и централната нервна система. Повишената консумация на такива мазнини спомага за понижаването на т.нар. лош холестерол и триглицеридите. Според нови проучвания се смята, че омега-киселините имат добро влияние върху борбата с възпаленията. Друго откритие е възможността за тяхното приложение при лечението на депресията. Оказва се, че една от формите на омега-киселините възлиза на 25% от състава на мазнините в структурите на мозъка и участва в продукцията на серотонин, чиято нормална концентрация поддържа доброто настроение. Трансмазнините също принадлежат към групата на ненаситените киселини, но те се получават при процеса на хидриране, т.е. превръщането на растително олио в маргарин, и не спадат към групата на „добрите” мазнини. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |