Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алцхаймер

Алцхаймерът - симптоми и проблеми

health.bg 08-09-2010
Алцхаймер : Алцхаймерът - симптоми и проблеми - алхаймер, мозък, деменция, памет, забравяне,
Понякога ни се случва да забравим някоя дума, но това не означава, че страдаме от алцхаймер или деменция. Деменцията е хронична загуба на познавателните способности и обикновено засяга паметта, а болестта на Алцхаймер причинява от 50 до 80% от случаите на деменция.

Има много други причини за загубата на паметта, включително липсата на витамин В12, мозъчни, тироидни, бъбречни и чернодробни нарушения.

Проявата на няколко други симптоми обаче може да бъде индикация за алцхаймер. Разпознаването на тези знаци може да помогне за по-навременна диагноза на болестта.
 
Загуба на памет

Сериозната загуба на паметта и объркването не са типично явление при остаряването. Но понякога забравянето, причинено от стрес, тревожност или депресия може да се сбърка с деменцията, особено ако това се случва с по-възрастни хора.
 
Според специалистите на всеки се случва да забрави подробности от някой разговор или някаква поръчка, но разликата е, че хората с алцхаймер не си спомнят нещо, което се е случило или са им казали току що, а също така повтарят непрекъснато едни и същи неща.
 
Загубата на паметта при болните от алцхаймер не е постоянна. Те може един ден да забравят името на кучето си, а на другия ден да си го спомнят. Лекарите посочват, че при тази болест няма нищо сигурно и предсказуемо, освен че тя прогресира.

Превъзбуденост и промяна на настроенията

Болните от Алцхаймер обикновенно са неспокойни и превъзбудени. Те непрекъснато се движат, обикалят, на някои места се объркват или се фиксират върху определени детайли. Безпокойството на болните най-често се дължи на страх, объркване, умора и изтощение от опитите за възприемане на неразбираемия за тях свят.
При някои обстоятелства, като например настаняване в старчески дом,  те се изнервят още повече. Освен нервността и безпокойството друг признак на деменцията е бързата и безпричинна смяна на настроенията – от спокойно състояние към сълзи и гняв.

Неправилни преценки

Болните от Алцхаймер започват да взимат глупави, безотговорни и дори неприлични решения, които нямат нищо общо с предишното им поведение. Те вече не могат да преценяват опасностите – например как да се облекат според времето.
 
Първият признак за загуба на преценка е отношението към парите. Хора, които са се отнасяли много внимателно към финансите си започват да харчат парите си по странен начин. Например раздават пари на непознати или пък не си плащат сметките, защото изведнъж решават, че компанията, която ги обслужва е ненадеждна.

Затруднения при боравене с пари

Болните от Алцхаймер имат проблеми с абстрактното мислене и с напредването на болестта се затрудняват силно с разпознаването на числата и парите.
 
Да се пропусне плащането на месечна вноска не е обезпокоително, но появата на затруднения с боравенето с пари, с тяхната стойност, с плащането на сметки, справянето с бюджета може да бъдат признак на деменция.

Трудно справяне с рутинни задължения

Страдащите от деменция се справят по-бавно и трудно с нормалните ежедневни задължения, които преди това са изпълнявали стотици пъти. Например, те може да се затруднят с миенето на чинии или дори да не си спомнят как да кипнат вода.
Болните може да забравят и пътя към дома си, любимата си игра, пресмятането на бюджета си.

Затруднения при планиране или решаване на проблеми

С напредването на деменцията болните се концентрират все по-трудно и им трябва все повече време, за да извършват всекидневните си дейности.

Те изпитват трудности при планирането, като съставяне на списък за пазаруване, изпълняване на някаква готварска рецепта или проследяване на месечните сметки.

Поставяне на вещи на невъзможни места

Ако започнете да намирате ключове от кола във фризера, дистанционното на телевизора в чекмеджето за чорапи в скрина  или редовно откривате други липсващи вещи на странни места, това е сериозен признак, че вашият роднина страда от деменция.
 
Обикновено забравянето се свързва с остаряването, но разликата при болните от Алцхаймер е, че те не забравят от време на време къде са си сложили очилата или ключовете от колата, а ги оставят на необичайни места и по-късно не могат да възпроизведат движенията си за да ги открият.
Често те стават подозрителни и обвиняват другите, че им крият или крадат вещите.

Объркване на времето и мястото

Болните от Алцхаймер обикновено не могат да се ориентират за времето и мястото. Те забравят къде живеят, лесно се губят, объркват датите и сезоните, губят усещането за изминалото време.

Пет минути може да им се струват като 5 часа. Например болният може да си мисли, че жена му, която се е отделила от него за няколко минути, е отсъствала с часове и дори седмици или че не е виждал внука си 5 години, а всъщност той го е посетил предния ден .

Затруднено общуване

С напредването на деменцията намаляват езиковите умения и способността за общуване. Болният може да спре по средата на изречението и да не се сети как да го продължи.Той се затруднява с произнасянето на точната дума или име и ги замества с други погрешни, например вместо кола казва телевизор или вместо името на партньора си казва този или тази. Понякога болните измислят нови думи или пък повтарят непрекъснато познати думи. С времето те започват да говорят по-малко и все повече разчитат на жестове.
 
Скитане

Около  60% от хората с деменция са склонни към изчезване от дома, безцелно скитане и често се губят.
Болните започват да скитат от безпокойство, страх, объркване на времето, неразпознаване на близките, местата и предметите.

Понякога те излизат от дома по средата на нощта, за да търсят тоалетна или храна или защото искат да си отидат в къщи без да осъзнават, че са си у дома или пък са убедени, че е 20 години по-рано и трябва да отидат на работа.
 
Повтарящи се реплики и действия

Честото повтаряне на думи, изречения, въпроси или дейности е типичен признак на деменция и алцхаймер.
Причината за тази повтаряемост е безпокойство, скука или страх от заобикалящия свят или търсене на комфорт, сигурност или близост.

Проблеми със зрението и преценката за пространство и разстояние

Един от симптомите на деменцията е проблемите със зрението, които са различни от типичните възрастови проблеми, като например катаракта.
Болните от алцхаймер се затрудняват с четенето, с преценката на разстоянията, с цветовете и контрастите.
 
Случва се когато се оглеждат в огледалото да не осъзнават, че там се отразява техния образ, а да мислят, че в стаята има друг човек
Деменцията променя и зрителните и пространствените способности. Например болният може да се затрудни при различаването на чинията и храната в нея.

Извършване на безцелни действия

Признак на Алцхаймер е постоянното извършване на безцелни действия, като отваряне и затваряне на чекмеджета, опаковане и разопаковане на дрехи, обикаляне из стаята или повтарящи се въпроси и искания.
Въпреки че отстрани това изглежда налудничаво, специалистите обясняват, че по този начин болните удовлетворяват нуждата си да са продуктивни и заети.
 
Загуба на интерес и затваряне в себе си

Заболяването от Алцхаймер може да причини загуба на всякакъв интерес към заобикалящия свят и отдръпване от семейството и приятелите. Болните се отказват от социална активност, хобита, спорт, работни проекти. Вероятната причина е, че те са забравили как са извършвали любимите си дейности, като например свирене на пиано или плетене.

Възможно е да са объркани и засрамени от промяната, която преживяват и затова да избягват социалните контакти.

Загуба на инициатива и мотивация.

Апатията и загубата на интерес в средата на заболяването може да се дължат на депресия. Около  40% от хората с Алцхаймер страдат от депресия. Ако болният спи през цялото време или само гледа телевизия, вероятно страда от депресия и е необходима лекарска консултация.

Неразпознаване на семейството и приятелите

С напредването на болестта вашият близък може да започне да не  разпознава винаги членовете на семейството си и прятелите си, което е много тъжно.

Болните от Алцхаймер забравят нещата, които току що са чули или хората, които току що са срещнали, а най-накрая те забравят и членовете на семейството си. Понякога е необяснимо защо те си спомнят името на някое от децата, а не на другите. Спомените за по- постоянни отношения и събития остават по-трайни, но в последния стадий на болестта болните могат да си спомнят единствено  родителите си.
 
Загуба на двигателни способности и безчувственост

Деменцията поразява дребните двигателни умения, като способността за закопчаване и откопчаване на дрехите или използването на вилица и нож.
 
Двигателните проблеми обаче, като слабост, тремор или проблеми с чувствителността на ръцете може да са признак за други видове заболявания, например Паркинсон, затова е необходима консултация с лекар.
 
Затруднения с обличането

Болните от деменция се обличат трудно. Те се объркват при избора на дрехи, не си спомнят как да се облекат, да завържат обувките си или да сложат колана си.

Те са в състояние да обличат едни и същи дрехи всеки ден, а закопчаването и откопчаването им става все по-трудно с напредването на болестта поради западане на двигателните способности.
 
Загуба на хигиенни навици

С напредването на болестта болните от Алцхаймер все по-често забравят да си мият зъбите, да се къпят, да сменят дрехите си и дори да използват тоалетната. Те може и да не си спомнят защо трябва да правят тези неща.
Също така те забравят да се срешат, да изрежат ноктите си, да се избръснат или как се използват гребена и четката за зъби.
 
Нарушения на хранителния режим

Често апетитът на хората с деменция намалява и те губят интерес към храната и затова те може буквално да забравят да се хранят и да пият вода.
Други пък забравят, че вече са яли и обядват и вечерят по няколко пъти. Понякога те променят вкуса си и започват да отказват храни, които преди това са им били любими.
 
Освен това болният от Алцхаймер може да загуби способността да различава горещите от студените храни и напитки или да забрави да дъвче бавно и да преглъща, както и да не си спомня как се държат приборите и да започне да се храни с ръце.

Неприлични прояви в поведението

В средата и последния стадий на развитие на Алцхаймер болните може да започнат да губят контрола върху импулсите си и да се държат неприлично и нетипично за тях. Например да кажат на някого, че е много дебел, нещо което преди това не биха си позволили.

Случва се болните да забравят, че са женени и да започнат да флиртуват и да отправят неприлични сексуални предложения, или да се разголват на неподходящи места.
Често те крадат вещи в магазините, защото не разбират или не си спомнят, че за тях се плаща.
 
Внушения и параноя

Някои болни изпитват неоснователни подозрения, например че някой им е откраднал очилата или се опасяват от несъществуващи неща, например твърдят че някой се опитва да ги нападне или убие.
 
Може и да получат халюцинации или да виждат, чуват и усещат несъществуващи неща, вкусове и миризми.
 
Болният от деменция понякога си въобразява, че чува гласове или на вратата е застанал бивш приятел.  Според специалистите загубата на паметта и объркването кара болните да възприемат нещата по нов необикновен начин или да стават подозрителни и да възприемат погрешно това което всъщност виждат и чуват.

Словесна и физическа агресивност

С напредването на деменцията някои от болните проявяват  физическа и словесна агресивност.
 
Често явление са избухванията с крясъци, включително отправяне на обиди, заплахи, проклятия, а някои пациенти дори се нахвърлят да блъскат и бият хората, които се грижат за тях.
Тези агресивни действия се извършват неочаквано и според близките безпричинно, но обикновено зад тях се крие физически дискомфорт, лоша комуникация или разочарование от някаква ситуация.

Разстроен сън

Някои симптоми, като тревога, нервност,възбуда, дезориентация и объркване се засилват в края на деня и дори продължават през нощта, което води до проблеми със съня и бродене по стаите.

Специалистите обясняват, че това се дължи на изтощение, промяна на биологичния часовник, неспособност да се различат сънищата от реалността , както и намаляването на  нуждата от сън с напредването на възрастта.

20% от пациентите с Алцхаймер страдат от това явление и често по тази причина близките им решават да ги пратят в старчески дом.

Зависимост от определен човек и детинско поведение

Специалистите обръщат внимание на склонността на болните от Алцхаймер да станат напълно зависими от определен човек и да го следват постоянно като сянка. Това се засилва в края на деня, когато болният започва да се чувства много уморен, объркан и уплашен.
Ако човекът, на когото разчитат не е пред очите им, те не могат да преценят колко време е отсъствал или къде да го намерят и от страх го следват навсякъде, дори и в тоалетната.

Поставяне на диагноза

Заболяването от Алцхаймер не трябва да се възприема като край на живота. Болните може да имат много години смислен и продуктивен живот, но е много важно да се постави точна диагноза.

Според специалистите хората се бавят твърде дълго преди да потърсят помощ и повечето диагнози се поставят когато болестта е в средата на развитието си и симптомите са се проявявали години наред. Не трябва да се чака докато симптомите на болестта станат толкова явни, че диагнозата да се постави съвсем лесно. По-добре е да се направи преценка по-рано, за да се даде възможност на болните да поддържат качество на живот и да се предотвратят социалните и медецински кризи вследствие на загубата на паметта.


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg