Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алцхаймер

Кога започва да ни изневерява паметта?

health.bg 27-09-2010
Алцхаймер : Кога започва да ни изневерява паметта? - памет, стрес, забравяне, алцхаймер
Независимо дали става дума за млякото, ключа или някоя среща, всеки, който забравя често, си задава въпроса дали това е нормално и дали няма някакво заболяване.

Кои са причините да забравяме?

„Много взе да забравяш...”. Когато чуем това изречение за пореден път от приятелите или семейството, започваме да се питаме нормално ли е това и означава ли, че започваме да остаряваме. Без да искаме започваме да обръщаме внимание и на всяка история за хора с алцхаймер или склероза.

Повечето от нас вече са попадали в ситуация, в която срещат някого, когото познават, но не могат да си спомнят как се казва. А колко често ви се е случвало да искате да изтеглите пари от банкомата, но да не се сещате за пин-кода на картата? Подобни малки празноти в паметта не бива винаги да се възприемат веднага като признак на заболяване, твърдят експерти, цитирани от Дойче веле.

Факторът „стрес”

Ако често ви се случва да забравяте, това може да се дължи просто на невнимание. Нормално е, ако с мислите си сте съвсем другаде, да не запомните изобщо името на новия колега например. Временните слабости на паметта най-често са съвсем нормално явление. Забравянето може да се дължи например на недоспиване, стрес или психично натоварване. Но скуката и самотата също могат да са причина за липсата на концентрация. Основно правило е, че ако човек е щастлив и спокоен, мозъкът му функционира по-добре и запомня по-лесно.

Слабата памет като болест

Ако обаче често се случва да забравяте и състоянието на паметта не се подобрява дълго време, тогава може да става дума за заболяване. Мозъкът зависи до голяма степен от общата телесна енергия, за да функционира нормално. Ако тялото е болно, функцията на мозъка също е ограничена.

Причина за лошата памет могат да бъдат диабетът, високото кръвно налягане, смущения на функциите на щитовидната жлеза, недостиг на витамин В12 или инфекциозни болести като пневмония например. На такива болестни състояния трябва да се обръща сериозно внимание. С тяхното лечение се засилва и паметта.

Тренировки за паметта

Нормално е с напредване на възрастта да се влошава и краткотрайната памет. Но това не означава, че задължително става дума за деменция. Всеки може да запази по-дълго паметта си, ако полага определени грижи. Мозъкът се нуждае от разнообразни задачи, за да ви служи дълго. Лекарите препоръчват четенето на книги и изучаването на чужди езици. Социалните контакти и хобитата също са добро средство. Изобщо заниманията, които ви доставят удоволствие, подпомагат паметта.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg