Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Фитнес и спорт

Спортът бори деменцията

health.bg 19-11-2010
Фитнес и спорт : Спортът бори деменцията - здраве, спорт, памет, Сарженор, физическа активност, алцхаймер
10 километра на седмица ви гарантират свеж ум.

Над 55-годишна възраст хората панически се страхуват от постепенна загуба на паметта. И това е разбираемо, като се има предвид постоянното нарастване на продължителността на живота.

У нас според официалната статистика от болестта алцхаймер са засегнати 50 хиляди души, като прогнозите са през близките няколко години числото да се удвои. По данни на американската фондация по алцхаймер страдащите от болестта в САЩ са над 4 милиона.

Пазарът е наводнен с продукти, които обещават засилване на мозъчната функция. За подобряване и съхраняване на паметта се препоръчва решаването на кръстословици и судоку, въпреки че според специалистите, за да имат някакъв ефект, те трябва да са с висока трудност. Щандовете в Европа и Америка се пълнят с продукти, носещи вълшебната думичка „Гинко”, след като бе обявено, че това растение бори деменцията. Дори целината започна да се свързва с по-свеж ум.

Според експертите обаче, ако има научно доказан и безспорен начин да се въздейства стимулиращо върху паметта, извън специализираните медикаменти това е физическата активност. Много подходящи са аеробните упражнения. Активният спорт помага за поддържането на свеж ум по-добре от всяка кръстословица, освен ако не я решавате, докато тичате по тренировъчната пътечка.

Успокояващото е, че не са необходими свръхусилия или маратонски преходи. Според ново изследване изминаването на 10 километра на седмица може да отложи и дори да предотврати отслабването на паметта, свързано с остаряването.

Учени наблюдавали в продължение на 13 години 300 възрастни хора и установили, че умствените способности на тези, които изминавали между 10 и 15 км на седмица, отслабнали наполовина по-малко, отколкото на останалите. Според специалистите физическата активност подкрепя някои от най-основните свойства на мозъка. Тя увеличава растежа на нови клетки и подобрява клетъчните процеси, свързани със заучаването и паметта. По-просто казано, ходенето ограничава загубата на сиво вещество.

Друго изследване от 2010 г. показва, че физическите упражнения могат да допринесат за генериране на нови мозъчни клетки. И то не какви да е, а специфични клетки, които помагат за диференцирането на спомените, така че всяко минало събитие да изпъква поотделно. Именно тази мозъчна функция е важна в ежедневието – да можем например да си спомним на кои места сме паркирали колата в два различни дни предишната седмица.

За отлагане на ефектите от стареенето на мозъка лекарите препоръчват освен редовното ходене пеш да се приемат храни, които съдържат много Омега-3 киселини. Две порции сьомга в седмицата доставят съставки, които поддържат в добро състояние мозъчната тъкан и подобряват функциите на нервните клетки. Установено е, че съчетаването на рибата с другите продукти на средиземноморската диета, като плодовете и зеленчуците, намалява шансовете за западане на умствените функции.

Благоприятно въздействие върху мозъчната дейност имат някои незаменими аминокиселини, които е трудно обаче да се набавят чрез храната. Става въпрос за аргинин и аспартат. Ефективен начин да бъдат доставени на организма е приемът на препарата „Сарженор”.

Може да проверите паметта си, докато четете някоя статия – правете паузи между абзаците и перифразирайте информацията в тях или повтаряйте фактите. Още по-добре е, ако статията е написана на чужд език. Ново изследване показа, че двуезичието може да допринесе за забавянето на болестта алцхаймер с до четири години. То обаче не може да я предотврати.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg