Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Простата

Не отлагай! Отиди на уролог.

Зорница Иванова 15-09-2010
Простата : Не отлагай! Отиди на уролог. - здраве, простата, рак, д-р Васил Василев
Срамът и прикритите симптоми са сред основните причини, поради които много мъже не търсят медицинска помощ, когато изпитват урологични оплаквания. За проблемите, свързани с простатата разговаряхме с д-р Васил Василев, уролог и създател на сайта urology.bg, по инициативата на който се провежда кампанията "Не чакай...!".

Каква е динамиката на заболяванията на простатата, в това число и на злокачествените?
През последните години се наблюдава едно постоянно повишаване на честотата на заболяванията на простатата, както на доброкачествените, така и злокачествените и у нас, и в Европа.

Важно е да отбележим, че ракът на простатата е един от най-значимите проблеми на нашето съвремие и е най-тежкото и социално значимо заболяване от всички болести на простатата. С над 650 000 новодиагностицирани случая всяка година, той съставлява около 10% от всички новооткрити малигнени заболявания при мъжете по целия свят.

В Европа ежегодно се диагностицират около 200 000 мъже с простатен аденокарцином, а в България през 2008 г. според данните от Националния раков регистър са открити около 1300 нови случая на рак на простатата, като смятам, че реалната цифра е значително по-висока.

Какви са причините?
Трудно е да се определи конкретна причина за това покачване на заболеваемостта.
На първо място може да отбележим все по-голямата продължителност на живота и застаряването на населението, а както е известно рискът от рак на простатата, а и като цяло от заболяване на простатата, значително нараства с възрастта. И доброкачествената простатна хиперплазия, и ракът на простатата са заболявания, които в огромната си част засягат мъжете над 50-60-годишна възраст.

Друг фактор е все по-съвършената диагностична апаратура, която е на разположение на медицината. Тъй като ракът на простатата има бавно и в ранните стадии почти безсимптомно развитие, често в миналото той не е бил диагностициран.

Също така е важно да споменем и въвеждането на изследването на нивото на простатно специфичния антиген (ПСА) в рутинната урологична практика за ранна диагностика и скрининг на рака на простатата. Надали има друга медицинска специалност, която да разполага с толкова силно „оръжие” срещу рака, и мога да твърдя, че ПСА е спасил много животи.

Какви рискове крие лошата профилактика на простатата?
Ракът на простатата е „коварно” заболяване с бавно, подмолно и често безсимптомно развитие. В ранните стадии, когато болестта е лечима, най-често пациентите нямат оплаквания, а когато ги има, те са много слаби и незначителни и много често наподобяват симптомите на доброкачествената простатна хиперплазия. Откриването на болестта именно в тези ранни стадии има огромно значение за изхода от лечението.

Не мисля, че думата профилактика е правилно да се използва по отношение на рака на простатата, тъй като тя предполага предпазване от разболяване от него. За съжаление все още не е открит метод, който да ни предпази от него.

Смятам, че е по-удачно да я заменим с активно търсене на болестта при възрастните мъже и ранна диагностика. Важно е да се мисли за нея, да се подозира и да се търси активно при мъжете над 50-60 год. Само така може да се постигне ранно диагностициране и съответно излекуване от нея.

Има ли у нас приета система на профилактика?
Простатният карцином и възможностите за ранното му диагностициране са изключително актуална и дискутирана тема в българската урологична общност и по този повод са приети и въведени в рутинната практика редица правила и препоръки.

За съжаление обаче проблемите в здравеопазването в страната, както във всяка друга специалност, се отразяват и на урологията, и е трудно да говорим за единна и национална система за ранна диагностика на простатния карцином в тези условия, но това е тема на друг разговор.
 
Каква е степента на информираност за необходимостта за такава профилактика?
За съжаление в България мъжете все още не са достатъчно информирани за това заболяване и случаите, когато болестта се открива в напреднал стадии и когато радикалното излекуване е невъзможно, не са рядкост. В ежедневната си работа уролозите често се сблъскват със случаи на пациенти, при които симптомите са били налице в продължение на години, но са потърсили помощ едва, когато вече е твърде късно.

Има ли психологически пречки, заради които мъжете да не искат да ходят на преглед?
Срамът и прикритите симптоми са сред основните причини, поради които много мъже не търсят медицинска помощ, когато изпитват урологични оплаквания. А това е много лошо, тъй като много често помощта е на разположение.

Другата основна причина е много ниското ниво на информираност на българските мъже за рака на простатата, които често дори не подозират за неговото съществуване, и при поява на по-силни симптоми, които наподобяват небезизвестния аденом на простатата, започват самолечение с „медикаменти” и хранителни добавки, рекламирани по телевизията (например), без да се консултират със специалист. А понякога въпросният аденом се оказва карцином.

Всичко това ни провокира да стартираме програмата „Не чакай...!”, за да се даде гласност на това социално значимо заболяване, с което да се постигне по-добро ниво на ранна диагностика и оттам по-голям шанс за излекуване.

Какво представлява един рутинен преглед?
Рутинният преглед на простатата е толкова, колкото проверката на маслото. Обикновено отнема 10-15 минути, не е болезнен или мъчителен. Цената му варира според специалиста и здравното заведение.

В доболничната дейност (ДКЦ-та и кабинети) той се заплаща от НЗОК, но за съжаление съществуват лимити за изследвания, като ПСА например (който струва около 20 лв.), което значително ограничава диагностичната стойност на прегледа и често пациентите се налага сами да заплатят това изследване.

Какви са първите признаци за проблем?
Много често ракът на простатата започва напълно безсимптомно. Пациентите нямат оплаквания или те са много слаби и тъй като започват бавно, те не ги усещат или не им обръщат внимание.

Понякога симптомите наподобяват много тези на доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ), като:
- затруднения в уринирането
- изтъняване и/или прекъсване на струята
- нощното ставане за уриниране
- чувство за недоизпразване на пикочния мехур след уриниране
- чести и неудържими позиви за уриниране

Тези симптоми могат да се дължат на ДПХ, която се лекува много успешно с медикаменти, но могат де се дължат и на рак на простатата. Това обаче може да се определи единствено при преглед от специалист-уролог.
За това: Не чакай...!

---------------------
Повече информация може да научите на адрес: www.urology.bg


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg