Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Простата

Има решение за проблемите с простатата

Петър Галев 17-12-2010
Простата : Има решение за проблемите с простатата - простата, уролог, проф. Петър Панчев, Александровска болница,
Интервю с проф. Петър Панчев, уролог, Александровска болница.

Много от съвременните мъже с напредването на годините започват да изпитват един дискомфорт, свързан с отделянето на урината. Всъщност той се причинява най-често от уголемяването на простатната жлеза.

Природата я е създала така, че през нея преминава пикочният канал, който се притиска от нарастващите тъкани и се нарушава нормалното уриниране. Ако не бъде лекувано навреме, това състояние може да напредне до пълна невъзможност за уриниране и необходимост от поставянето на траен катетър.

Уголемената простата (медиците наричат това състояние доброкачествена простатна хиперплазия) може да се лекува от съвременната медицина. Методите за това се усъвършенстват непрекъснато. Обърнахме се към един от водещите български уролози - проф. Петър Панчев от Александровската болница, за да ни информира какви са новостите в лечението на простатата.

Проф. Панчев, има ли напредък в лекарственото лечение на доброкачествената простатна хиперплазия?
Лечението с медикаменти на това заболяване има своето сериозно място в медицинската практика наред с различните типове оперативни намеси.
Фармацевтичните фирми постоянно усъвършенстват лекарствата, които се предлагат за лечение на простатната хиперплазия. По принцип ние разполагаме най-общо с три вида медикаменти. Едните се произвеждат на базата на екстракти от различни билки и растения. Това са препаратите без рецепта. Другите два вида лекарства са 5-алфаредуктазните инхибитори и селективните алфа-1 блокери.

Какво се крие зад тези сложни химически наименования?
Първият тип от химическите препарати може да се смята за хормонално лечение, а вторият благоприятства отпускането на шийката на пикочния мехур и началото на уретрата. Всъщност един от основните проблеми на хората с увеличена простатна жлеза е нарушеното уриниране. Чрез лекарствата ние целим или да намалим обема на жлезата, за да не притиска уретрата, или да отпуснем неволевите мускулни влакна в уринарния тракт, за да може урината да преминава по-лесно.

Споменахте, че навлизат и нови препарати.
Напоследък Glaxo предложи един препарат, който се представя доста успешно. Всъщност става въпрос за комбиниран медикамент, който съдържа двете основни вещества, повлияващи от една страна обема на простатата и от друга – на мехурната шийка. Прилагаме новия препарат в практиката вече три месеца и наблюдаваме добри резултати. А и за пациентите е удобно, защото пият само една таблетка.

Защо всъщност простатната жлеза при много мъже се увеличава с възрастта?
Това още не е известно на науката. Знаем, че процесите са скокообразни – с периоди на засилване на процеса и периоди на затишие. До момента не е установена особена връзка между начина на живот и това заболяване. Повечето мъже се интересуват за ролята на сексуалната активност, но там също няма специфична връзка. Простатната хиперплазия се среща при индивиди, чиято сексуална активност варира в широки граници – от пълно въздържание до много често въздържащи се от сексуален живот, а и при много активните.

Все пак какво препоръчвате на мъжете?
Със сигурност не е добре да се допускат чести възпалителни процеси на половата система и тяхното хронифициране, както и травми в тази област, например от неудобни седалки на велосипеди. За общото състояние на мъжа значение имат също двигателната активност и начинът на хранене. Освен това над 40-годишна възраст трябва да изследват веднъж годишно т.нар. простатно специфичен антиген и да посещават уролога за профилактичен преглед.

Възможно ли е при навременно и правилно лечение с медикаменти да не се стигне до операция на простатата?
Напълно е възможно. Но и двата типа лечение си имат своите показания. Например операциите се правят при строги критерии, които са одобрени от Световната здравна организация. Има шест основни критерия за операция: двукратна задръжка на урина, която налага поставянето на катетър; образуването на дивертикули (разширения) в стената на пикочния мехур; наличие на камъни в мехура; кървене от простатата; при придружаваща хронична бъбречна недостатъчност; при хронична инфекция на уринарния тракт.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg