Здравето от А до Я - Хранене и диети
Сам да си приготвиш здравословен хляб
Тина Богомилова
16-02-2011
![]() Казват, че бухналият хляб бил открит от роби на египетския фараон случайно, като спонтанна ферментация на тестото, а после нарочно предизвикана от ферментиращ гроздов сок или хмел. Хлебопроизводството става обществен занаят едва в разцвета на Римската империя, когато се появяват първите пекарни. В средновековна Европа хлябът се превръща в основна храна, дори се използва вместо чиния. И така векове, докато на човека не му писнало да мята тестото в пещта, затова измислил и такава машина. Първите домашни хлебопекарни са японско изобретение от средата на 80-те години на миналия век. Сега уредът присъства в много домове навсякъде по света. Напоследък и у нас хлебопекарните се продават като топъл хляб. Какви ли не самуни се предлагат в магазините, но често не знаем какво хапваме и колко набухватели и консерванти съдържа. Пък и редовно ни плашат с вдигането на цената. Различните машини пекат от половин килограм до малко над кило и половина самуни. Ако искате да ядете различни видове, си вземете с опция „За добавки”. Машината сама ще ви даде сигнал кога да сложите различни семена и подправки - маково, тиквено, слънчогледово семе, сухи плодове или каквото друго пожелаете. Ако хлебопекарната не разполага с такава програма, добавките може да поставите по време на месенето. Цените на хлебопекарните варират от 70 до 400 лева. Зависят от мощност, капацитет, различни видове дисплеи, контролен прозорец, избор на големината на хляба. Хлебопекарните имат различен брой и вид програми, както и възможни комбинации. Някои са с функция за поддържане на хляба топъл до час след изпичане, разни диетични програми, за кексове, багети, традиционен хляб, пълнозърнест, безсолен, козунак, франзела, паста, за приготвяне на конфитюр или мармалад. Има и програми и приставки за квасене на кисело мляко. Доста от моделите предлагат и настройване на препичането: светло, средно, тъмно. Обикновено в инструкцията е написано колко дълги са отделните цикли на печене. Сред набора от програми е и бърз режим, при който хлябът става по-бързо, но пък не бухва много.
бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |