Здравето от А до Я - Рак
Профилактика с ... хлябЕлена Георгиева 2011-03-11
Хляб, обогатен със селен, е най-новата разработка на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив.Продуктът бе показан на изложението „Агра" в панаирното градче и предизвика огромен интерес сред посетителите и чуждестранни фирми от Гърция и Турция. „Хлябът съдържа фибри и органичен селен, който е активен антиоксидант и се прилага при профилактиката на ракови заболявания - на белия дроб, стомаха, яйчниците, млечната жлеза и простатата, обясни директорът на института д-р Павлина Параскова. Той може да се консумира и при пациенти със инфаркт, инсулт и стерилитет, защото е доказано значението му при образуване на тестостерон и сперматозоиди. Според специалистите дневната норма за възрастен човек е между 80-150 мкг на денонощие, но хлябът може да се консумира и от деца, коментира д-р Параскова. Доказано е, че почвата на целия Балкански полуостров страда от недостиг на селен в почвите, което се отразява и на продукцията на жито, а от там и на хляба и храната ни. Единственият начин човешкият организъм да си го набави е да го приема като добавка. В момента Институтът договаря внедряването на изобретението си и пускането му в масовото производство в хлебната и сладкарската промишленост. ---------------------------------------- *Снимката е само илюстрация. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |