Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Депресия

Многото лица на депресията

Ирина Недева 08-04-2011
Депресия : Многото лица на депресията  -


Можем ли да кажем, че цялата тази култура на преследване на щастието, преследване на успеха прави хората по-податливи на депресия?
Надпреварата, конкуренцията и съперничеството в процеса на глобализация е нещо, което не усещаме веднага, но то се разпростира като октопод върху света – да си непоклатим, да си бърз, да бъдеш пръв и т.н., това е много изискващо. От друга страна, семейните структури се разрушават по целия свят, не само в Европа, но и в Китай, Африка, Южна Америка, навсякъде. Опасността да се окажеш изолиран, когато не достигнеш успеха, е все по-голяма.

Научих, че сте работили и върху т.нар. Messy syndrome? Той свързан ли е по някакъв начин с депресията?
Засегнатите от този синдром събират вещи, без да могат след това да се отърват от тях. Жилищата им се запълват до такава степен, че те не могат вече да канят хора и това ги изолира от всекидневния живот.

Кои са по-податливи на депресия – мъжете или жените?
Мъжете страдат повече от скрити депресии. Например симптоми за това са болки в гърба, нарушен сън, главоболие, но те невинаги се разпознават като симптоми на депресия при първоначално диагностициране. Рискови поведения, като например  консумацията на алкохол, също могат да са симптоми на депресия. За разлика от мъжете жените показват по-ясно симптомите на депресия.

Може ли да се каже, че депресирани родители „произвеждат” депресирани деца?
Не, има наистина известен наследствен фактор, но той не е решаващ.

Австрия ли е първата страна, приела закон за психотерапията?
Не, първа е Швеция. Втора е Италия и трета е Австрия. Но при нас беше трудно, защото имаше хора, които защитаваха своята собственост. Психиатрите не искаха да има друга професия освен тяхната. Имаше нужда да се просвещава и публиката, за да знае, че психотерапията е много полезна за пациентите. И ние това направихме. Показахме на парламента необходимостта от такъв закон и в крайна сметка успяхме.

-----------------------------------
*Проф. Алфред Приц е психотерапевт, един от основателите и ректор на „Зигмунд Фройд Университет”, Виена. Проф. Приц е инициатор и основен създател на Закона за психологията и психотерапията, приет от Народното събрание на Австрия през 1990 година. От 2005 г. е президент на Световния съвет по психотерапия и Генерален секретар на Европейската асоциация по психотерапия.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg