Любопитно
Козунакът – с аромат на традиции и празник
Мирослава Кирилова
20-04-2011
![]() Втората важна стъпка, която предстои, е замесването на тестото. Събеседничката ни признава, че козунакът изисква много грижи, защото тестото втасва три пъти – започва се от маята, после идва ред на замесеното тесто, а накрая втасва и оформеният вече козунак. „Козуначеното тесто е уникално, то не е твърдо като хлебното, нито пък прилича на кексовото. Приготвянето му е по-трудно, защото не се меси с две ръце, а се завърта в по-голям съд. Замесват се всички продукти без мазнината. След това тя постепенно се сипва покрай тестото. Задачата ни е да отделяме тестото от съда, докато поеме мазнината”, продължава да разкрива тайните си майсторката. Идва една от най-приятните части – оформянето на козунака. Тук се включват и дъщерите на нашата събеседничка. Благоуханният сладкиш може да е кръгъл или на плитка. Ирина ни разкри още един чалъм – плете се не като плитка за коса, а отдолу нагоре. Т.е. едното крайче винаги минава под другото. Според думите й семейството й предпочита сладкото печиво да е с плънка – със сладко, мармалад или локум, но иначе традиционният козунак е само с поръсена захар отгоре (като се маже преди това с жълтък, за да стане по-красив). С много мерак пристъпваме и към третата фаза на приготвянето. „Козунакът се пече 1 час на умерена фурна, като трябва да наблюдаваме кога ще покафенее лекичко, за да го завием с фолио или хартия” – обясни ни нашата събеседничка. Тя добави още, че едно време козунаците са се пекли в големи фурни за хляб, които били на дърва. Вкусът на всичко, което се приготвя в такава фурна, е по-различен, защото се пече бавно и ароматът е неповторим. Нейният баща й е разказвал, че някога във всяка къща на село е имало такава фурна. В градовете обаче невестите са замесвали своите козунаци в различно време, според реда си за градската фурна, където са ги носели, за да се изпекат. Нашата събеседничка знае рецептата и начина на приготвяне на козунака от близка на семейството баба. Тя пък я е научила от своята майка. И така от поколение на поколение се пренася рецептата за приготвянето на този така обичан сладък хляб. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |