Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Астма

Енциклопедия „Здраве” – астмата

health.bg 02-05-2011
Астма : Енциклопедия „Здраве” – астмата - здраве, бял дроб, астма, задух,
По повод Световния ден за борба с астмата искаме да ви запознаем с малко повече подробности за белодробното заболяване.

Астмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове, характеризиращо се с чести проблеми с дишането. При нормално дишане, въздухът свободно навлиза и излиза от белите дробове.

По време на астматичен пристъп, обаче, епителът на въздухоносните пътища се подува, мускулатурата около тях се втвърдява и малките въздушни пътища се напълват със секрет, което затруднява дишането.

Въздушните пътища стават свръхчувствителни към промените в околната среда, което води след себе си кашлица и свирене в белите дробове.

Симптомите на астмата се променят различно във времето. По-често те са по-лоши през нощта или в ранните часове на сутринта. Тежестта на астмата варира при отделните индивиди. Някои пациенти имат симптоми от време на време, други – по-често и това води до затруднения в ежедневната активност, при трети заболяването протича много тежко, което почти напълно ги лишава от възможността да водят нормален живот, да ходят на училище или на работа и т.н.

Много фактори могат да предизвикат астматичен пристъп, в това число вирусни инфекции, излагане на алергени (домашен прах, частички от козината на домашни любимци, полени и др.), физически упражнения, тютюнопушене, замърсяване на въздуха, силни емоционални състояния и стрес, химически дразнители и медикаменти (аспирин и бета-блокери). Всеки пациент с астма реагира на различни фактори и тяхното откриване представлява важна стъпка към ефективния контрол на астматичния пристъп.

Лечението на бронхиалната астма е продължителен процес, който изисква постоянен лекарски контрол и висока отговорност от самия болен. Действието на противоастматичните препарати е насочено към премахване на пристъпите и за профилактика. Затова лекарите отделят много по-голямо внимание именно на предотвратяване на пристъпите, по възможност – немедикаментозно.

Профилактиката включва мерки за отстраняване на причините, предизвикващи влошаване състоянието на болния. Става дума за здравословен начин на живот – никакво пушене, чисто работно място, достъп на свеж въздух. Необходимо е всеки астматик да “познава” своя алерген и да го избягва.

------------------------------------
*По материали от Асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА).



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg