Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Защо ни се хапва повече сладко, отколкото нещо полезно?

health.bg 05-05-2011
Храненето : Защо ни се хапва повече сладко, отколкото нещо полезно? - здраве, захар, протеини, диета ,калории
Чиста лакомия ли е желанието ни да ядем нездравословни храни? Защо вместо една ябълка ни се прияждат сладкиши или мазни бургери? Някои хора казват, че обичат солени храни, а други –сладки...

Много от тях вярват, че организмът им подсказва от каква храна има нужда. Учените обясняват, че някои химикали в мозъка възбуждат апетита към определени храни.

ЕВОЛЮЦИЯТА НА ВКУСОВЕТЕ
Специалистите отдават неистовото желание за някакъв вид храна на еволюцията, психологически фактори, като стреса и нещастието, и понякога на истинска нужда на организма.
 
Важно е да се знае, че желанието за някаква храна не е просто глад, казва проф. Ендрю Хил от университета в Лийдс. Гладът е средство на организма да си осигури енергия с хранителни вещества. Когато стомахът е празен, той отделя хормона грелин, който предава сигнали на командния център на мозъка. Така се поражда чувството за глад. Сигналът, че сме се заситили, идва с отделянето на хормона лептин от мастните клетки и при повишаването на кръвната захар на инсулин от панкреаса.

Неистовото желание за определен вид храна обаче е много по-сложно явление. Гладните хора ядат всичко, дори храни, които не са им любими, за да оцелеят, отбелязва психологът Лий Гибсън.
 
Желанието за определена храна се свързва с редица химически вещества в мозъка. На първо място е допаминът, който има отношение към ученето и концентрацията. Когато виждаме или опитваме нещо ново, в мозъка се отделя допамин. Апетитът е свързан и с опиоидите -  химикали, които пораждат чувство на радост и удоволствие. Комбинацията от тези 2 фактора означава, че мозъкът свързва определени дейности с удоволствието и ни кара да ги извършваме отново и отново.

От еволюционна гледна точка, апетитът за нездравословна мазна храна се корени в праисторическите времена, когато опиоидите и допинаминът в мозъка са действали по отношение на висококалоричните храни като механизъм за оцеляване. Хората са програмирани да се наслаждават на мазни и сладки вещества и мозъкът им ги кара да си ги осигурят. Въпреки че днес те не са толкова необходими, тези химически реакции все още съществуват.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg