Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кожни проблеми

Високата активност на слънцето може да провокира рак на кожата

Калина Стоянова 05-08-2011
Кожни проблеми : Високата активност на слънцето може да провокира рак на кожата - здраве, кожа, рак, слънце, лъчи, изгаряне, меланома
187 са новите случаи на злокачествени новообразувания на кожата, установени само за година в Плевенско. Данните огласи д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция в града.

Миналата година  новите случаи на злокачествени новообразувания на кожата са били 158, за щастие сред тях няма регистрирани деца.

Общо 2516 са пациентите с малигнен меланом в областта, като те нарастват ежегодно, казва д-р Ирина Джикова. Като основен рисков фактор за възникване на малигнен меланом се приема краткотрайното, но ударно изгаряне на кожата, което е най-опасно в детска възраст. Затова е важно да се знае доколко е полезно излагането на слънце, както и мерките, които трябва да се вземат, за да се предпазим от ултравиолетовото облъчване.

Ултравиолетовата радиация на слънцето е полезна за костите, зъбите и хормоналната система на човека. Под нейното въздействие човек се чувства по-здрав, бодър, подобрява се кръвната циркулация, както и синтезирането на полезния за организма витамин Д.

Слънцето има и своите отрицателни ефекти, то излъчва три вида лъчи – УВ-А, УВ-В и УВ-С лъчи.

Озоновият слой служи като защитен щит и предпазва от разрушителното им действие, като ги поглъща, казва д-р Джикова. УВ-А лъчите проникват в дълбочина, понижават еластичността и водят до преждевременно стареене на кожата, до появата на пигментни петна и лунички, особено у индивиди със светла кожа и очи.

При тях често се наблюдават алергични реакции – фотодерматози, соларна уртикария, непоносимост към някои лекарства и козметични продукти. УВ-В лъчите предизвикват изгаряне на кожата, а УВ-С лъчите са смъртоносни за растенията и животните. Високата активност на тези лъчи може да провокира и развитието на рак на кожата.

Кожният рак е неконтролиран растеж на анормални клетки в кожата. В последните години се забелязва нарастване на честотата му и при двата пола сред всички бели популации в света, което е свързано с типа кожа и продължителното слънцеизлагане. Съществуват три основни типа кожен рак: базоцелуларен, спиноцелуларен карцином и малигнен меланом. При ранна диагноза прогнозата е добра, затова усилията трябва да се насочват към ранно откриване на заболяването.

Малигненият меланом е сравнително рядък, но е най-злокачественият тумор в човешката патология. Всяка година с това заболяване се регистрират на национално ниво 300 нови болни. На всеки 10 години броят им се удвоява, каза д-р Джикова.  В България се регистрират 3 - 4 пациенти на 100 хиляди души население, а реално те са поне два пъти повече. Реалната за страната заболеваемост е 6 - 8 на 100 хиляди население, колкото е в някои райони на Италия, Франция и Испания.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg