Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кожни проблеми

Високата активност на слънцето може да провокира рак на кожата

Калина Стоянова 05-08-2011
Кожни проблеми : Високата активност на слънцето може да провокира рак на кожата - здраве, кожа, рак, слънце, лъчи, изгаряне, меланома


Този статистически пропуск се дължи на факта, че ранно откритият кожен рак се отстранява амбулаторно и пациентите не се регистрират в онкологичните центрове в страната. Основните рискови фактори за възникване на кожен рак са продължителното експониране на ултравиолетова радиация и типът кожа.

Докато при кожните карциноми се приема за основен фактор акумулиращият ефект от излагане на слънчева светлина, то при меланома се приема краткотрайното, но ударно изгаряне на кожата. То е най-опасно в детска възраст. Когато изгарянето се повтори неколкократно, то може да доведе до израждане на гените в пигментната клетка /този период е около 20 години/ и развитие на малигнен меланом.

Как да се предпазим от вредното въздействие на ултравиолетовата радиация върху кожата

На първо място пийте много вода и течности. Колкото по-светла е кожата, толкова от по-висок фактор на защита се нуждаете - търсете продукт, на който изрично е обозначена защитата както от А, така и от В лъчи, посъветва здравният експерт. Използвайте една чаена лъжичка от защитния крем за нанасяне върху лицето и около 9 – за тялото, препоръчва д-р Джикова.

След всяко излизане от водата или попиване с кърпа отново нанасяйте защитен крем, независимо че върху опаковката пише, че той е водоустойчив. Не забравяйте да намажете и устните с предпазен крем.

Добре е да се излагате бавно и постепенно на лъчите. Нека кожата ви свикне със слънцето. Избягвайте да правите слънчеви бани по обяд. Това време е неподходящо и за разходки из града.

Малките деца не трябва да стоят на слънце. За тях никакви слънчеви бани на пряка светлина не са препоръчителни. Те трябва да играят под чадър, на сянка, да носят шапка и тениска, да не стоят на плажа между 11 и 16 часа.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg