Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хранене и диети

Защо една бисквитка никога не е достатъчна?

health.bg 25-08-2011
Хранене и  диети  : Защо една бисквитка никога не е достатъчна?  -


ЗАЩО ДИЕТИТЕ ЧЕСТО СЕ ПРОВАЛЯТ
Когато сте на диета и топите мазнини, нивото на лептина в организма ви спада, което действа на мозъка като аларма, казва проф. Райли. Мозъкът ви сигнализира, че трябва да си осигурите храна и незабавно да поемете калории и тогава изпитвате глад.

По същия начин действат на диетата и физическите упражнения. Когато спортувате кръвната захар се насочва към мускулите и нейното ниво в кръвта спада, което води до намаляване на инсулина,  който убива апетита. Ниските стойности на инсулин водят до непрекъснато желание за ядене.
 
ОРГАНИЗМЪТ ПОКАЗВА ОТ КАКВА ХРАНА ИМА НУЖДА
Не само на бременните жени им се прияжда силно някаква специална храна. Всички хора понякога изпитват нужда да хапнат нещо, от което тялото им се нуждае.

Задоволяването на апетита става по сложна система, която ни кара да търсим силна храна, за да си осигурим енергия, казва проф. Райли. Тази система е много съвършена, тя разпознава не само колко храна поемаме, но и нейното съдържание, както и от какво се нуждае организма.

Хората с Адисонова болест – рядко нарушение на адреналиновите жлези, страдат от липса на естествени стероиди. Едно от предназначенията на стероидите е да поддържа нивото на солта в организма и затова хората с това заболяване изпитват жажда за солена вода.

Лондонският ендокринолог Кевин Мърфи добавя, че хората са програмирани еволюционно да разпознават източниците на храна и мозъкът запомня съдържанието на хранителните вещества, за да можем да идентифицираме новите хранителни продукти.

Апетитът за къри и други силни подправки се свързва с цинка. Този минерал взима участие във вкусовото осезание. Японски учени открили, че когато плъхове с недостиг на цинк ядат такива подправки, вкусовите рецептори на езика им се увеличават. Теорията е, че хората, които търсят по-пикантни храни, имат недостиг на цинк.

Апетитът има и психологична страна. Яденето е свързано директно с емоциите и понякога ядем не от глад, а заради удоволствието. Нахвърляме се на храната, когато сме възбудени или отчаяни. Тези импулси идват от една по-висша област на мозъка и те могат да надделеят над сигналите за апетита. Това е причината, когато сме тревожни да преяждаме или изобщо да не се сещаме за ядене.

-----------------------------------
Очаквайте продължение…
 

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg