Здравето от А до Я - Хранене и диети
Тайните на апетита
health.bg
12-09-2011
![]() АПЕТИТЪТ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕНАСТРОИ Възможно е хората с генетично предразположените към голям апетит да пренастроят мозъка си и да привикнат към по-малки порции храна и лишаване от честите похапвания, казва проф Замит. Това наистина изисква голямо усилие – първият ден ще бъде ужасен, а следващите няколко седмици много трудни, но когато мозъкът си изработи нови връзки, се свиква. Можем да се залъжем, че сме се заситили с визуални механизми и контролиране на обстановката. Американски учен предложил на участници в изследване супа в купички със скрити тръби, по които те непрекъснато се допълвали. Оказало се, че хората изяли 75% повече супа и въпреки това не вярвали, че са поели повече от една купичка. При друго изследване били поставени различни кутии с шоколадови бонбони и се оказало, че хората ядат повече от кутиите, които били без капак или с прозрачно покритие. И двата примера показват как апетитът се влияе от размера и външния вид на порцията, казва Бенелъм. Най-лесното ще бъде, ако поставите храната далече от очите си, да сервирате по-малки порции и да изхвърляте незабавно остатъците. Сигналите за ситост може да се контролират и чрез хирургическа намеса – поставяне на байпас или пръстен на стомаха, но и тези методи си имат своите рискове. ХРАНИ, КОИТО СЪЗДАВАТ ЧУВСТВО ЗА СИТОСТ Един от най-простите начини да намалите апетита си е промяната на енергийната наситеност на храната, казва спициалистът по хранене Бриджит Бенелъм.Енергийната наситеност зависи от броя на калориите в 1 грам храна. Храните с високо водно съдържание са с ниска енергийна наситеност. Такива са супите, яхниите и зеленчуците. С висока енергийна наситеност са храните с много мазнини, като ядките и шоколада. Храните с нисък гликемичен индекс, които се разграждат бавно и намаляват постепенно глюкозата, също помагат за намаляване на апетита. Храните с висок гликемичен индекс отделят наведнъж глюкозата и повишават внезапно инсулина, от което се чувстваме сити, но само половин час след това нивото на инсулина се срива. Мозъкът разпознава този внезапен спад и ви кара да искате да ядете, обяснява проф. Замит. Но храните с нисък гликемичен индекс, като зърнените, поддържат кръвните стойности и предпазват от пристъпи на глад. Други храни, които засищат, са богатите на протеини храни, защото те стимулират по-силно отделянето на хормони, блокиращи апетита, и фибрите, въпреки че за да има резултат, трябва да се поеме по-голямо количество от тях. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |