Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алкохолът

Алкохолът – полза и вреда

health.bg 18-11-2011
Алкохолът : Алкохолът – полза и вреда - здраве, Хепасейв, черен дроб, ензими, холестерол


Между различните видове спиртни напитки най-големи ползи при умерена редовна консумация са установени при виното, което съдържа специфични антиоксиданти, наречени полифеноли. Те имат ефект срещу окислението на мазнините и специално на холестерола с ниска плътност (LDL или „лош” холестерол). Когато това окисление се потисне, намалява прогресирането на атеросклеротичния процес. Установено е, че няма съществена разлика дали се пие обикновено или десертно (сладко вино). Но при съпоставка на белите и червените вина става ясно, че в белите има много по-малко количество полифеноли. Червеното вино съдържа 7–8 пъти повече от тези полезни вещества.

Бирата е на второ място по отношение на протективния ефект, а при твърдия алкохол се явява опасността от здравословни усложнения, защото много често се надхвърля препоръчителната доза. Пълна заблуда е, че ако човек не почувства явните признаци на опиянение – световъртеж, несръчни движения, промени в говора, – алкохолът не му се отразява зле. С течение на времето организмът развива известна толерантност към някои от проявите на прекомерната консумация, но на клетъчно и тъканно ниво етанолът категорично действа токсично, особено при нарушаване на мярката. При прецизни тестове на хора, които твърдят, че „носят на алкохол”, също се установяват забавени реакции, нарушена мисловна дейност, грешки в различни действия.

Затова дори и да пиете в допустимите граници, не го правете всеки ден. Давайте възможност на организма да се възстанови. Това е особено важно за черния дроб, в който алкохолът се преработва от специфични ензими. Регенерацията на чернодробните клетки може да бъде подпомогната от периодичния прием на специални препарати, наречени хепатопротектори. Някои от тях като „Хепасейв” съдържат стандартизирани растителни извлеци и нямат никакви противопоказания или странични ефекти.

Лекарите са категорични, че ако по принцип не пиете алкохол, не е оправдано да започнете да го правите с очакване за ползи за здравето. Ако пиете прекомерно, намалете приема до 1–2 алкохолни единици дневно. А ако сте любител на твърдия алкохол, по-добре е да преминете на ограничени количества вино или бира.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg