Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алкохолът

Алкохолът – полза и вреда

health.bg 18-11-2011
Алкохолът : Алкохолът – полза и вреда - здраве, Хепасейв, черен дроб, ензими, холестерол
Още древните гърци са имали култ към мярката във всяко човешко действие. Защото нейното нарушаване е водело до най-различни беди, често с фатални последици.

Ако трябва да отнесем древните мъдрости към съвременната действителност и специално към употребата на алкохол, се вижда, че няма нищо ново под слънцето. Специалистите отдавна не заклеймяват изобщо и по принцип приема на спиртни напитки. Но проблемът е, че сравнително малко хора съумяват да следват и отстояват пиенето с мярка. Вярно е, че за различните хора тя може да е различна според расата, пола, възрастта, килограмите и някои генетични дадености. Но разликите са по-скоро по посока на необходимостта да се пие още по-малко от допустимото, а не да се твърди с апломб: „На мен алкохолът не ми влияе”.

За въздействието на спиртните напитки върху здравето са правени множество проучвания, включително във водещи медицински центрове. Резултатите са показали какви са допустимите граници на алкохолен прием, при които в огромния процент от случаите не настъпват вредни последици за организма. При европеидната раса става въпрос за една алкохолна единица на ден при жените и една до две алкохолни единици на ден при мъжете. Алкохолната единица се равнява на 50 до 70 милилитра концентрат, на 150 милилитра вино или 330 милилитра бира.

Следователно мъжете могат да пият до две малки ракии (респективно водка, уиски и др.), две чаши вино или две малки бири. При жените става въпрос за половината на посочените количества. Алкохолът трябва да се изключи изобщо за деца и младежи под 17 години, за бременни жени (особено в ранните месеци), за хора с определени хронични заболявания.

Дотук стана дума за ограниченията, но медалът, както винаги, има и обратна страна. Проучванията са установили, че при хората, които употребяват споменатите умерени дози алкохол, намалява смъртността от исхемична болест на сърцето и от острата й форма – миокарден инфаркт. Ако обаче алкохолът се приема редовно в по-високи дози, смъртността се увеличава за сметка на злокачествени заболявания и увреждания на черния дроб. Не са за пренебрегване катастрофите и травмите, причинени след употреба на алкохол.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg