Здравето от А до Я - Алкохолът
Бира и вино за здраво сърце?
health.bg
25-04-2012
Европейски учени проведоха изследване с цел да се установи дали при умерената консумация на бира се проявяват същите сърдечно-съдови защитни модели, както и при виното.Заключението, до което изследователите стигат, е, че пивото предпазва сърцето толкова добре, колкото и виното. Статистиката показва взаимовръзка под формата на буквата J с намаления риск от сърдечносъдови заболявания при умерената консумация на бира и вино. Основният въпрос, който бе изследван с големи групи хора при мета-анализа, е дали има връзка между количеството и вида консумиран алкохол и сърдечносъдовите проблеми, причиняващи смърт. Досега експерименталните проучвания сочеха, че полифенолите във винените деривати намаляват риска от такъв тип заболявания. Новият мета-анализ включва 18 изследвания върху пациенти със случаи на кардиологични заболявания с фатален и нефатален край. Важно е да се отбележи, че при анализа на данните от това и други изследвания, трябва да се различават използваните мерни единици за количествата алкохолна напитка „милилитър” и „грам” абсолютен алкохол (АА). Половин литър бира (500 милилитра) съдържат около 20 грама АА, а 500 милилитра вино – 45 грама АА. Резултатите показват, че при дневна консумация на вино със съдържание на абсолютен алкохол 72 грама, намалява рискът от сърдечносъдово заболяване. Той е най-нисък при 21 грама АА. Същевременно изследванията върху 105 196 човека и 2677 смъртни случая потвърждават J-образната крива и показват максимална защита от сърдечносъдови инциденти с фатален край при 29 грама алкохол на ден. В проведените 13 проучвания с 224 219 човека учените констатират, че рискът от сърдечно съдови проблеми намалява при консумация на бира със съдържание на 55 грама АА. Най-нисък е рискът при употреба на около 1 литър бира, където съответно алкохолът е 43 грама. J-образната крива при пивото показва максимална защита при тази стойност. От получените в 12 проучвания резултати, се констатират две тясно припокриващи се криви при сравняване на данните от мета-анализите върху употребата на вино или бира и връзката им с риска от сърдечносъдови заболявания. Учените наблюдават сходен защитен ефект най-вече при умерената консумация на двете напитки - с дневен прием 25 грама абсолютен алкохол. Тези нови проучвания потвърждават резултатите от предишни над 34 мета-анализи и изследвания, проведени в цял свят, въз основа на които се констатира, че консумацията на умерени количества алкохол води до намаляване риска от сърдечносъдови заболявания. Вероятно този ефект е по-силен при нискоалкохолните напитки вино и бира, поради съдържанието на антиоксиданти и някои витамини. Високото съдържание на витамините В6, В9 и В12 в бирата може да служи като допълнителна бариера срещу сърдечносъдовите заболявания. Голямото предимство на кехлибарената напитка е, че ценните й съставки се намират в подходяща, лесноусвоима за човешкия организъм хранително-физиологична форма. Учените са убедени, че редуцирането на риска от сърдечносъдови заболявания при умерена консумация на пиво и вино е сравнимо с превантивни мерки като приемане на аспирин, контролиране на теглото или извършване на физически упражнения. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |