Любопитно
Светът в... чиния
Лилия Арабаджийска
19-12-2011
![]() Немски джинджифилови сладки Джинджифиловите сладки са изключително популярни в Германия, Холандия, Австрия, Полша, Франция и Северна Италия, особено около коледните празници. Ние ви предлагаме основната рецепта, по която германците правят вкусните курабийки. В зависимост от предпочитанията ви можете да омесите по-меко тесто. От по-твърдото ще получите по-скоро курабийки или бисквити. Тези сладки в никакъв случай не бива да се прегарят, защото ще станат прекалено твърди! Бъдете много бдителни над фурната. Необходими продукти: 3 ч. ч. брашно, 1 ч. л. сода, 1 ч. л. бакпулвер, 125 г масло, ½ чаена чаша кафява захар, ½ чаена чаша мед, 1 яйце, 2 ч. л. смлян джинджифил, 2 ч. л. канела, 1 ч. л. смлян карамфил Начин на приготвяне: В голяма купа се смесват брашното, содата, бакпулверът, джинджифилът, канелата и карамфилът. Отделно се разбъркват маслото със захарта, меда и яйцето. Получената смес се изсипва при сухите съставки в купата. Прави се твърдо тесто, като се добавя още брашно, ако е необходимо. Оставя се да престои в хладилника за 45 мин. Върху набрашнена повърхност се разточва тестото, докато се получи пласт с дебелина 5 мм. С помощта на формички или чаша могат да се изрежат кръгчета и полумесеци. Сладките се пекат в тава, застлана с домакинска намаслена хартия. Фурната трябва да бъде предварително загрята на 180˚. Пекат се около 10-15 минути или докато леко покафенеят. Сладките могат да бъдат декорирани по ваш вкус, но ето и няколко идеи: - да се потопят в разтопен шоколад; - да се направи глазура от пудра захар и лимонов сок; - да бъдат слепени с шоколад или предпочитано сладко. Глювайн – традиция от Германия Един от първите предвестници за наближаващите коледни и новогодишни празници в Германия са отворените базари, измежду които се носи омайният аромат на глювайн – германско червено греяно вино, към което са прибавени специални подправки. Различните части на Германия предлагат богато разнообразие от рецепти, по които се приготвя топлата слабоалкохолна напитка. Класическата рецепта включва червено вино, към което се прибавят основните подправки: канела, карамфил, цитрусов плод, захар. Глювайнът се нагрява на слаб огън до около 80 ˚С, като в никакъв случай не бива да се кипва, тъй като ще изгуби ароматните си качества. Понякога за по-богат вкус се прибавят индийско орехче, бахар или парченца ябълка. Някои включват към съставките коняк, ром или ликьор, за да се вдигне градусът на напитката. В Германия глювайнът по традиция се приготвя с червено вино, в Северна Италия го предпочитат с бяло, а в Австрия са популярни и двете. Домашно приготвеният глювайн позволява съставките да се слагат в зависимост от предпочитанията: с по-силен или по-слаб аромат, с повече или по-малко захар. По традиция греяното вино се пие от високи прозрачни чаши с дръжки. На коледните базари обикновено го предлагат в красиви порцеланови чаши. Типичната украса включва резенче цитрусов плод и пръчица канела. Обикновено се сервира с джинджифилови сладки или меденки. Освен със сладкиши вкусът на глювайна чудесно се съчетава и с печено месо. Неслучайно топлата напитка винаги се продава и на щандовете за наденички. Освен превъзходни вкусови качества германското греяно вино в малки количества (една чаша дневно) притежава благоприятни за здравето свойства. Действа както профилактично, така и облекчаващо при простуда, кашлица, инфекциозни заболявания, дори стрес и преумора. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |