Любопитно
Великденската трапеза
Бойка Велинова
12-04-2012
![]() Гарнитурите Най-лесните и бързи акомпанименти, както ги наричат французите, се правят от ориз и картофи. Гарнитурата трябва да си партнира по текстура и състав на начина на приготвяне на месото и за нашето портокалово агнешко със сос е сякаш най-подходящо пюрето. За да е по-леко и ароматно, може да се изпълни от картофи и целина. Кубчетата се сваряват на бавен огън в леко подсолена вода, колкото да ги покрие. Когато омекнат напълно, се добавя бучка масло и се пасират за кратко. Ако картофите са много нишестени, продължителното разбиване може да направи пюрето жилаво. Подправя се допълнително с течна сметана, малко сол и прясно смлян черен пипер. Ако търсим друг вариант и за да сме в крак с правилата на модерното хранене, можем да изберем кафяв (неполиран) ориз (съдържа повече магнезий и калций) или пшеничен булгур, при които фибрите и минералите са запазени в по-голяма степен. Няма никаква философия в приготвянето им и стават чудесни, ако се спазват основните правила: зеленчуците (като лук, чесън, тиквичка, чушка, морков, аспержи) да са предварително сотирани в олио, зърната да са почистени и да се заливат с посоченото количество вода според опаковката на продукта. Важно е течността (може и бульон) да е гореща и след като разбърканата смес заври, да се похлупи и задушава на бавен огън. Пълнозърнестите продукти стават малко по-бавно от обикновения ориз, затова им оставете поне половин час преди сервиране да си починат и да поемат ароматите на съставките. Идеални подправки са пресен босилек, мащерка, див лук. Освен за гарнитура те могат да се хапват и за основно ястие – топли и студени, допълнени с настърган кашкавал, яйце или сос от кисело мляко, чесън и джоджен. За да избягате от храните с висок гликемичен индекс като картофите и ориза, може да изберете гарнитури от зеленчуци. Най-добрият начин, по който можете да ги сготвите, е на пара. Изберете пресни и здрави тиквички, броколи, карфиол, моркови или зелен фасул, почистете ги и ги наредете в кошничка, като отдолу са най-твърдите – обикновено морковът и стволовете на броколито. Подсолената вода на дъното на съда не бива да ги достига. След като кипне, отмерете десетина минути, без да вдигате капака. Това време е достатъчно за един килограм зеленчуци. Изключете котлона и оставете да се дозадушат още четвърт час. Основните грешки при готвенето на зеленчуци е да се варят, накиснати във вода, където остават всичките им полезни вещества. При възможност винаги избирайте пресни пред замразени продукти. Да останат леко хрупкави вместо разварени винаги е за предпочитане. По желание преди сервиране ги подправете със сол и черен пипер и леко наръсете със зехтин. ![]() |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |