Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Великденската трапеза

Бойка Велинова 12-04-2012
Любопитно : Великденската трапеза -


Марципанови изкушения
Марципанът не е евтин нискокачествен заместител на шоколада, както смятахме в детството. Това е  ароматна паста от смлени бадеми и пудра захар, която, оцветена с хранителни бои, е в основата на десетки украси. Подобно на пластилин, могат да се оформят зайчета, пиленца и всякакви умилителни фигурки, които да радват млади и стари и да красят празничната трапеза. От него също така се разточва кора, с която се покриват тортите. Марципанът е от основните материали в сладкарството и може да се купи готов в магазина (в по-големите хранителни вериги) или да си го приготвим сами у дома. Във втория случай естествено ще останем много доволни, че знаем какви материали сме вложили и гарантираме за крайния резултат на сладкишите.

Трябват ни 300 г сурови бадеми, 150-200 г пудра захар, 2-3 с.л. вода, няколко капки бадемова есенция. Бадемите се попарват в гореща вода и се махат люспите им. Оставят се да изсъхнат за 24 часа и се смилат на много фино брашно. Омесват се с останалите продукти и тестото се увива във фолио. Добре е да престои три дни, преди да се ползва. При правенето на фигурките се добавя още пудра захар на вкус, а боите се дозират на капки и се втриват добре, докато се получи желаният резултат. Добрият марципан се познава по това, че бадемите са повече от захарта. Може да се съхранява в хладилника до три месеца.

Торта от моркови с марципанова украса
За тестото: 160 г брашно (може и пълнозърнесто), 3 яйца, 250 г кафява захар, 1 бакпулвер, 1 ч.л. джинджифил на прах, 120 мл рапично (или слънчогледово) олио, 300 г ситно настъргани моркови, 30 г натрошени орехи.

За крема: 225 г сирене маскарпоне (или филаделфия, може и извара за по-малко калории), 170 г масло, 250 г пудра захар, 2 с.л. настъргана портокалова коричка, щипка сол.

За украсата: миниморкови от марципан.

За приготвянето на блата се разбиват с миксер олиото и захарта за 2 минути, последвани от яйцата – едно по едно. Добавят се брашното, смесено с набухвателя, настърганите моркови, джинджифилът и ядките. Тестото се изсипва във форма за торта с падащ борд, облицована с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час. Тънкост: за да не се надуе в средата, направете с голяма лъжица лека вдлъбнатина в централната част на тестото.

Размекнатото на стайна температура, масло за крема се разбива за 2 минути, докато побелее и стане кремообразно. Добавят се прясното сирене и захарта, коричките и солта и се бие още 3-4 минути, докато стане хомогенна смес.

Напълно изстиналият блат (който може да се направи ден-два предварително и да се държи увит в стреч фолио) се разделя през средата (това става най-лесно с дълъг, остър и назъбен нож) и двете части се свързват с една четвърт от крема. Останалото количество се разнася върху цялата повърхност на сладкиша, който се декорира с моркови от марципан.

ИДЕЯ!
Върху табличка с размери 20 на 30 см (или каквато имате) разстелете тънък слой памук, навлажнете го с вода и подредете зърна обикновена леща. Дръжте на перваза на слънчев прозорец и редовно поливайте, за да не пресъхне. За Великден ще имате свежи зелени поници, сред които да наредите боядисаните яйца.
В буркан можете да си направите и кълнове за салатата – измивайте лещата по 2-3 пъти на ден и дръжте на топло.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg