Здравето от А до Я - Хранене и диети
Войната между маслото и маргарина
health.bg
15-05-2012
![]() Това е химичен процес, който е съпроводен с намаление на степента на ненаситеност на растителните мазнини и превръщането им в частично ненаситени или напълно наситени („твърди”) мазнини. В резултат се получават продукти, които са много по-устойчиви срещу гранясване от изходните. Освен това са и... много по-евтини от животинските мазнини. В наши дни световното производство на маргарин съставлява около 5 млн. тона, като на Европа се падат около 2 млн. тона. Количествата произвеждани хидрогенирани мазнини, които намират и много други приложения, са наистина колосални. За сравнение – световното годишно производство на масло се оценява на около 6,5 млн. тона, от които около 1,8 млн. в Европа. И точно когато в резултат на стремителния ръст на консумацията и реализираните колосални печалби производителите на хидрогенирани мазнини и маргарин щастливо и самодоволно потриваха ръце, през 1990 г. в научните среди неочаквано гръмна „бомбата”, че последните съдържат т.нар. трансмастни киселини, които са особено опасни за здравето. Според учените от Университета във Вагенинген (Холандия) транскиселините са около пет пъти по-опасни за здравето от наситените мастни киселини! Очевидно в еуфорията от удържаната победа производителите на хидрогенирани мазнини и маргарин бяха дръпнали дявола за опашката. А това, както е известно, никак не му харесва... Трансмастните киселини са ненаситени киселини, които са с различна от обичайната структура на ненаситените мастни киселини, широко разпространена в природата, която организмът „разпознава” и с която в хода на своето хилядолетно формиране е „свикнал”. Транскиселините се получават при частичното хидрогениране на течните растителни мазнини - процес, който, както казахме, лежи в основата на производство на маргарин и „втвърдени” растителни мазнини. Последните се използват за получаване на неизброимо количество продукти – сладкарски изделия, всевъзможни полуфабрикати и готови храни в заведенията за бързо хранене и т.н. Ако се вгледаме в етикетите на продуктите, които купуваме, ще се уверим какви ужасяващи размери е придобило използването на хидрогенираните мазнини! Убедително е доказано, че транскиселините се характеризират със серия негативни ефекти върху организма – повишават „лошия” и намаляват „добрия” холестерол, увеличават съдържанието на триглицериди в кръвта и пр. Вследствие на това чувствително нараства рискът от сърдечно-съдови заболявания. Установено е, че транскиселините се намесват и в клетъчния метаболизъм, като заместват наситените киселини, което води до някои от видовете рак, както и до диабет тип II. Освен това те увеличават количеството на хормоните, известни като простагландини Е2, които засилват възпалителните процеси и потискат образуването на простагландините Е1 и Е3, които имат противовъзпалителен ефект. Простагландините, за чието откритие през 1982 г. беше присъдена Нобелова награда, регулират редица метаболитни функции в организма и незначителни изменения в техните нива водят до промени в кръвното налягане, имунитета, алергичните реакции, съсирването на кръвта и т.н. И нещо, което сигурно сериозно ще притесни силния пол – те посягат и на най-святото – понижават мъжката сексуална мощ... бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |