Здравето от А до Я - Хранене и диети
Войната между маслото и маргарина
health.bg
15-05-2012
![]() Според един от последните доклади на Световната здравна организация количеството на транскиселините в храната не трябва да надвишава 1% от дневната енергийна потребност на организма, т.е. около 2 g. За съжаление на никоя от опаковките на храните, предлагани на нашия пазар, не е означено наличието (а още по малко – съдържанието!) на транскиселини. Нещо, което вече е практика в редица страни и позволява спазването на съответните хигиенни норми. През 2006 г. Федералното правителство на САЩ задължи с указ всички производители да означават върху етикета количеството транскиселини, които се съдържат в съответния продукт. Като истинска беда следва да се оцени обстоятелството, че в огромната си част изкушенията, предназначени за децата, които напористо се рекламират, в огромната си част съдържат въпросните транскиселини... Установено е, че те се получават и при топлинната обработка на растителните мазнини – при пържене например, както и при производството на растителните масла, при което по правило се използват високи температури. Т.е. масово използваните нехидрогенирани (течни) растителни мазнини също съдържат транскиселини. Само получените чрез студено пресоване не ги съдържат. Сериозен аргумент на противниците на хидрогенираните масла и маргарина е и наличието в тях на някои токсични метали (никел, алуминий), използвани като катализатор в хода на технологичния процес, които повлияват негативно някои ензимни системи и клетъчни функции. Разбира се, производителите на маргарин не закъсняха с реакцията си. На пазара в развитите страни с висока култура на хигиената на храненето бързо се появиха маргарини с добавка на омега-3 киселини и на фитостероли - вещества, които имат подчертан кардиозащитен ефект, дължащ се главно на намалението на съдържанието на „лошия” холестерол. Производителите на масло реагираха светкавично на хода на „противника”. Чрез прибавяне на варено ленено семе към храната на кравите те успяха да получат мляко и млечни продукти с повишено съдържание на полиненаситени киселини от типа омега-3 и омега-6. Освен това неотдавнашни изседвания показаха, че маслото е най-богатият естествен източник на т.нар. свързана линоленова киселина, отнасяна към класа омега-3 киселини. Смята се, че тя помага за намаляване на подкожните мазнини и нарастване на мускулната маса, подсилва имунната система и действа антиканцерогенно. Т.е. има чудодейни свойства. Така че битката не стихва, а напротив – разраства се, при това с невиждана сила. Защото залогът е наистина колосален. Става дума за стотици милиарди печалба. Що се отнася до учените, те играят и в двата отбора, противоборстващи на „мазния” терен, като ни внушават надеждата, че евентуална тяхна победа ще ни донесе повече здраве... Единствената защита за нас – потребителите, пред всепроникващите и изкусителни реклами, в това число и на храни, определено вредни за здравето ни, е познанието. Добре известна е максимата: „Информиран, значи защитен”. В случая – само предупреден. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |