Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Начини за справяне с гнева

health.bg 21-05-2012
Любопитно : Начини за справяне с гнева - здраве, емоции, гняв, депресия
Ядовете са част от живота, но ако сте депресирани, можете да добавите гнева към списъка /заедно с тъгата, страха, безсънието и промените в апетита/ с обичайните симптоми на депресията.

Избухливостта, раздразнението и лошото настроение може да са свързани с депресия. Лечението на депресията намалява гнева, но има и други начини за смекчаване на ефекта от това силно и понякога опасно чувство:

Бройте до 10 (или 100)
Томас Джеферсън е казал: "Когато сте ядосани, бройте до 10 преди да кажете нещо, а ако сте много ядосани - бройте до 100." Когато хората са ядосани, те са много възбудени и казват неща, за които после съжаляват.

Бавното броене дава възможност на кръвното налягане и пулса да се нормализират, посочват психолози от Охайо. С времето възбудата намалява, припомнят те.

Простете
Дори и да не забравите случката, прощаването на човека, който ви е провокирал е отличен начин за подтискане на гнева. Прошката ще ви помогне да се отървете от бушуващите в главата ви негативни мисли.

Сърдитите хора не могат да престанат да мислят за причината за техния гняв, а това е разрушително. Прошката не означава да приемете, че постъпката на предизвикалия гнева ви е правилна, а че няма да позволите отмъщението да консумира живота ви.
 
Отвлечете вниманието си
Един от начините да се справите с яда е да отвлечете вниманието си с нещо различно. Специалистите съветват хората да преценят мястото си в емоционална скала от 1 до 10, като цифрата 10 отговаря на най-силния гняв.

Когато силата на гнева е от 5 до 10, се препоръчват дейности за успокояване на емоциите преди да се предприемат действия за решаване на проблема. Например рисуване, готвене, разходка, решаване на Судоку или кръстословица.

Поемете дъбоко дъх
Дълбокото дишане е добър начин за овладяване на гнева. То успокоява пулса. Психолозите препоръчват да се диша дълбоко с диафрагмата, а не повърхностно с гръдния кош. 

Ефикасни средства за справяне с пристъпа на гняв са също слушането на успокояваща музика и упражнения за разхлабване на мускулите. Някои хора се успокояват с йога. Тези упражнения също наблягат на дишането.

Не отричайте факта, че сте ядосани
Хората, които осъзнават гнева си по-рядко проявяват агресия и насилие, твърдят учени от Кентъки. Те се отнасят по-задълбочено към емоционалното си състояние и причините за техния гняв и последствията от него.

Такива хора се справят по-добре с негативните емоции и по-рядко прибягват до неефективни стратегии, като отправяне на обиди или употреба на алкохол.

Опишете чувствата си на лист хартия
Записването и воденето на дневник помага за охлаждане на чувствата и за премисляне на ответни стъпки. Отговорът е различно нещо от реакцията, посочват психолозите.

Реагирането е основано на емоции и е почти автоматично. Емоциите са истински, но не винаги рационални. Когато приемаме ответни действия, ние съзнателно ги избираме, за да постигнем най-добър резултат.

Не вдигайте скандал
Вместо да връхлетите в стаята с крясъци към партньора си, че не ви обръща достатъчно внимание, опишете на лист оплакванията си или прибегнете към някоя от изпитаните средства за овладяване на гнева.

След като се поуспокоите, влезте при партньора си, за да му обясните, че ви липсва и предложете да правите нещо заедно. Желаният резултат се постига по-лесно с рационален подход.

Натоварете се физически
Аеробика, джогинг, кратка енергична разходка са много добри средства за овладяване на гнева. Те дават същото психологично усещане както при гнева – повишен адреналин, изпотяване, тежко дишане, но поне няма да ги свързвате с него, а с физическото усилие.

При физическо натоварване организмът отделя ендорфини, химикали в мозъка, които помагат да се успокоим и да се справим с емоциите.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg