Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Мачу Пикчу – свещеният град на инките

Бойка Велинова 05-06-2012
Любопитно : Мачу Пикчу – свещеният град на инките -


И по Пътеката на инките, дълга около 32 километра и с четири различни маршрута, не може да се мине просто така. За да е безопасен достъпът и да се опази максимално естествената природна среда, се минава само със сертифициран водач. Пътеките се вият от леглото на подходящите за рафтинг бързи и ледени води на реката Урубамба (част от басейна на Амазонка) нагоре през превалите и руините от епохата на инките.

Керванът разполага с товарни животни, готвач и помощен персонал, затова – в зависимост от услугата – цената за прехода на човек може да е от няколко стотин до 2-3 хиляди долара. Най-евтино е спането на палатки, а най-скъпо – в луксозните заслони. Пътеката на инките не е за кашкавал туристи – освен липса на кислород при голямата надморска височина е мъчителна и непривичната за нас тропическа влажност, поради която си ходиш непрекъснато мокър.

Друг риск за изнежените европейци са непознатите москити – уж почти невидими, но само за минути откритите части на тялото стават подпухнали, сърбящи и яркочервени. Репелентът и дългите ръкави и крачоли са насъщна част от оборудването, както и дебело яке. Нощните температури нависоко са много ниски, затова и спалният чувал е задължителен. Времето се променя за минути и дъждобранът, шапката и кремът за слънцезащита са също в багажа.

За цялото приключение, което отнема четири и повече дни, се изисква много добра физическа кондиция. В района разликата в надморската височина е от 2000 до над 6000 метра и е добре да сте пътували дотук по земя, защото на по-високите места кислородът е разреден и пътникът чувства замайване, слабост и болки в мускулите. Тъй като Мачу Пикчу се намира в южното полукълбо и сезоните са обратно на нашите, най-благоприятното време за посещение е в по-хладните и сухи месеци – от май до октомври. Дъждовният период е от ноември до март. Климатът като цяло е субтропичен, топъл и влажен, с температурен диапазон от 8 до 20 градуса.

"Мачу Пикчу е пътуване към ведрината на душата, към безконечното сливане с Космоса, където усещаме нашата чупливост. То е едно от великите чудеса на Южна Америка." Пабло Неруда - „Височините на Мачу Пикчу"





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg