Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Уши, нос, гърло

Ушите също работят без почивка

Камен Здравков 09-07-2012
Уши, нос, гърло : Ушите също работят без почивка - здраве, слух, ухо, УНГ, оториноларинголог


Трябва ли да има регулация за максималните децибели, на които ни излагат в кина, заведения и концертни зали?

Обикновено уврежданията настъпват след 80 децибела. Това е звукът от работеща наблизо бормашина. А е известно, че на много места шумът е дори над 100 децибела, при това е на тласъци. Отделно в заведение човек често пуши и пие, което допълнително уврежда нервните сетивни клетки. Процесът е много коварен, защото първоначално човек не се осъзнава, че вече не чува пълноценно. Държавата е въвела норми за звука, но никой не ги спазва. Важно е обаче всеки сам да има съзнанието, че може да си увреди слуха, ако се излага на силни шумове. Една от причините в някои заведения да пускат над 100 децибела е това, че този звук води до известно изключване от действителността, до снижаване на критичността.

Вредно ли е да се слуша системно музика със слушалки?
Има значение дали един звук ще се възприеме от околната среда, или ще се доведе чрез слушалка до самия слухов проход. Дори и да е с нормална сила, звукът от слушалката води до вибрации на костната част на канала. Не е добре постоянно ухото да е натоварено по този начин.

Може ли човек да си загуби внезапно слуха от остър силен звук?
Това са острите слухови травми. Те се получават най-често от гърмежи например на оръжие до непредпазено ухо. В тези случаи слухът се губи в различен процент. Често се спуква тъпанчето, което трябва да се възстановява оперативно.

Ако спазваме всички норми, има ли гаранция, че ще запазим слуха си до старини?

Много зависи от наследствеността. Да не забравяме, че ухото възприема звуците, но след това те се анализират и синтезират в мозъчната кора. Ако там има склеротични или други увреждания, дори и ушите да са здрави, няма да имаме нормални възприятия. В това отношение са застрашени са хората с хипертония и диабет. Добре е след 40 години, дори и да няма оплаквания, човек периодично да посещава оториноларинголог, за да следи състоянието на слуха.

--------------------------------------------------------------
За консултация при проф. Едрев: 0899 345258




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg