Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Уши, нос, гърло

Ушите също работят без почивка

Камен Здравков 09-07-2012
Уши, нос, гърло : Ушите също работят без почивка - здраве, слух, ухо, УНГ, оториноларинголог
Кои фактори от всекидневието най-много увреждат слуха и как да го запазим максимално дълго, съветва опитният УНГ специалист проф. Георги Едрев.

Проф. Едрев, обичайно от каква възраст нататък пациентите ви се оплакват, че им е намалял слухът?
Доказано е, че след 40-годишна възраст анализаторът започва да се изхабява и това се усеща от мъжете около шейсетте, а при жените около седемдесетте. Тогава слухът намалява значително, а това състояние се нарича презбиакузис, което до голяма степен е естествен процес.

По какви причини слухът може да намалее по-рано и по-осезаемо?
Причините са изключително разнообразни и аз тук няма да се спирам на специфичните заболявания, които могат да увредят функцията на ушите. В момента по телевизиите има един клип, в който се казва, че сърцето работи постоянно, дори когато човек си почива. Но хората трябва да знаят, че по същия начин работи и слуховият анализатор. За ухото няма клепач, който да го затвори през нощта. По време на съня ние отново приемаме звуците от външната среда и те изхабяват постепенно слуховите клетки. Тук природата не е проявила докрай своя гений.

Това означава ли, че звуковите натоварвания са основният фактор, увреждащ слуха?
Има физиологични и нефизиологични натоварвания, както е при всички други органи. И ако нормалните звукове могат да изхабят сетивните клетки чак в старините, прекомерно силните звуци, на които се излагаме още от ранните години, водят до много по-бърза загуба на слуха. Най-вредни са острите звуци в затворени помещения, например гръм на пиратка или капси в стая. Тогава стените отразяват звуковата вълна и тя има много по-тежко въздействие върху нервните слухови клетки. Някои от тях загиват и никога не се заместват от нови, защото по принцип нервните клетки не могат да се възстановяват.

Какво да правят хората, които по професия са изложени на силни шумове?

На първо място, трябва да са запознати с ефектите на силния звук върху слуха и върху целия организъм, за да взимат всички възможни предпазни мерки. За съжаление дори и те да се спазват, не може изцяло да се гарантира, че ушите няма да се увредят. Просто всеки трябва да си прави анализ на ползите и вредите от работата на определено място. Най-вредна е работата при силен променлив шум - на тласъци, придружен с вибрации. Освен въздушната проводимост на звука, той се провежда и от костите на черепа, които предават допълнителна информация на сетивните клетки в кортиевия орган. И когато шумът е много силен, това е още по-голямо натоварване за ушите.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg