Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Уши, нос, гърло

Къде ми е гласът?

health.bg 15-11-2012
Уши, нос, гърло : Къде ми е гласът? - здраве, глас, ларингит, гърло, температура
След дългия ден в офиса, чакането на автобуса в студената вечер или надприказване с приятелите на купон, сутринта се събуждате без глас. Къде сте го загубили?

Острият ларингит е една от възможните причини за вашата загуба.

Той е възпалително заболяване на лигавицата на гръкляна (ларинкса), който най-често се свързва с общо възпаление на горния дихателен тракт - нос, фаринкс, трахея и бронхи. Затова освен пресипналия глас, съпътстващи са болките в гърлото, хремата, кашлицата.

Честотата на заболяването значително се увеличава през т.нар. преходни сезони - пролет и есен, и е свързана с резките промени на климатичните условия. Причините за развитието му са разнообразни като водещи са: престой в среда с неблагоприятни климатични фактори, простуда, употреба на студени напитки, интензивно натоварване, вдишване на дразнещи аерозоли. Във всекидневието най-често се срещат вирусните остри ларингити, при които различни групи вируси (грипни, аденовируси и др.) имат избирателност към лигавицата на горните дихателни пътища.

Признаците на острия ларингит отначало са нехарактерни - обща отпадналост, болки в мускулите, изпотяване и дразнене в гърлото. Може да се появи суха кашлица. Настъпват промени в гласа, който става пресипнал и дрезгав. Възможно е повишаване на температурата особено при деца и възрастни с хронични заболявания.

Специалистите предупреждават, че бързото покачване на температурата обикновено е признак за усложняване на ларингита, при което започва засягане на по-долните отдели от дихателната система - трахея, бронхи и бронхиоли. Кашлицата става влажна с отделяне на храчки, които понякога могат да бъдат примесени с кръв.

Сериозни усложнения могат да настъпят при деца, тъй като има опасност от т.нар. псевдокруп, който се характеризира със затруднено, шумно и учестено дишане.

За да може да се постави диагнозата остър ларингит трябва да бъде направен преглед на ушите, носа, гърлото и ларинкса при УНГ-специалист. Прегледът е важен поради факта, че други заболявания могат да дадат подобни на ларингита оплаквания - тумори, дифтерит, ларингеални парализи и болестно засягане на щитовидната жлеза.

Най-тривиалното лечение при неусложнени ларингити са широко разпространените антисептични таблети за смучене. Като цяло лечението е симптоматично - за сваляне на температура, витамини А и Е (спомагат възстановяването на увредената от възпалението лигавица), инхалации с водна пара или лечебни вещества (етерични масла), както и секретолитични медикаменти.

Тъй като превалиращи са вирусните ларингити, антибиотиците не са ефективни в тези случаи, изписването им е препоръчително само при подозрение на бактериална инфекция.

От съществено значение е престоят на топло, избягване пушенето, приемът на повече топли течности и изключване на горещите, студените и газираните напитки.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg