Здравето от А до Я - Хранене и диети
Консервантите – не може без тях
Доц. д-р Димитър Попов
25-07-2012
![]() При ниски дози предизвиква хрема, кашлица, затруднено преглъщане и главоболие, а при по-високи – хипоксия (понижение на съдържанието на кислород в кръвта), задух, повръщане, възпаление на белите дробове. Една от най-честите причини за главоболие и замайване при консумиране на шампанизирано вино или такова с остатъчна захар е именно хипоксията, предизвикана от серния диоксид. Аналогично приложение и действие върху организма имат натриевият сулфит (Е221), както и останалите консерванти от тази група (Е223 - Е228). Нитритите (Е249, Е250) и нитратите (Е251, Е252) се използват главно в месната промишленост – за запазване на червения цвят на месото и предотвратяване на развитието на бактерията клостридиум ботулинум, причиняваща смъртоносното заболяване ботулизъм. Нитратите и нитритите са основен фактор за образуването в организма на изявените канцерогени нитрозамини и нитрозамиди. За удължаване срока на годност на цитрусовите плодове те се обработват с дифенил (Е230), който също е канцероген. Изключително широка дискусия се води по повод т.нар. парабени (Е214 – Е218), за чийто канцерогенен ефект също се привеждат редица доказателства. Наред с изследването на нови и по възможност по-безвредни консерванти се търсят и други решения на проблема. В практиката все по-широко се използва т.нар. асептично опаковане, при което продуктът и опаковката се стерилизират отделно и пакетирането се извършва в стерилни условия. Изключително големи надежди за решаване на проблема със запазване на хранителната стойност и удължаване на срока на съхранение на продуктите се възлага на неотдавнашното откритие на учените от Института по нанотехнологии от Университета Бар Илан в Израел. Те създадоха „хартия-убиец”, покрита с наночастици от сребро, които унищожават над 650 вида микроорганизми! Известно е, че антибиотиците са в състояние да потискат растежа на максимум 10 вида микроорганизми, които след време развиват „привикване”, предполагащо създаването на нови препарати и т.н. Наночастиците сребро, които са с размер 5-10 нанометра (1 нм = 0,000000001 м), имат уникалната способност да генерират огромен брой сребърни йони, които проявяват мощен дезинфекциращ ефект. Изключително предимство на наносреброто е невъзможността за привикване на микроорганизмите и абсолютната му безопасност за организма. Счита се, че сребърната хартия-убиец е опаковъчният материал на бъдещето. Друга обнадеждаваща вест дойде неотдавна от Университета в Минесота в САЩ. Изследвайки микроорганизмите, обитаващи човешките черва, професор Даниел Съливан случайно се натъква на вещество, способно да убива огромен брой бактерии, в това число и особено опасните за човека ешерихия коли, салмонела и листерия. Уникалното вещество, наречено бизин, предотвратява развалянето на изключително широк кръг месни, рибни и млечни продукти, яйца, пиво, вино и т.н. При това годността на продуктите се запазва с години. За съжаление бизинът не предпазва плодовете и зеленчуците, чието разваляне протича по друг принцип. Остава да се надяваме, че в скоро време светът все пак ще се избави от кошмара на синтетичните консерванти, за да може без страх да посягаме към едно от удоволствията на живота – храната. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |